Här fick eleverna råd inför framtiden

250 elever i årskurs 8 och 9 på Värgårdsskolan i Kisa serverades igår en omfattande yrkesbuffé. Representanter för ett 30-tal yrken var på plats, för att förbereda eleverna inför framtida studieval och yrkesliv.

Oscar Lätth, HR-konsult på Kinda kommun, väckte elevernas nyfikenhet med färgade lappar försedda med rappa rubriker om olika yrken. Thea Öst, Emma Storm och Ida Johansson går i årskurs 8 på Värgårdsskolan.

Oscar Lätth, HR-konsult på Kinda kommun, väckte elevernas nyfikenhet med färgade lappar försedda med rappa rubriker om olika yrken. Thea Öst, Emma Storm och Ida Johansson går i årskurs 8 på Värgårdsskolan.

Foto: Stefan Holgersson

KISA2018-09-29 21:00

– Det här var roligt. Man får lära sig om yrken som man inte tänkt på att de finns, säger Ida Johansson, elev i årskurs 8.

– Ja, och yrken som kanske tidigare lät tråkigt, men som man kommer fram till att det kan vara något för framtiden, säger Thea Öst i åttan.

Fördelat på ett 20-tal stationer berättade representanter från företag och offentlig sektor om olika yrken på deras arbetsplatser.

– Kul att lyssna när de berättar om vad de jobbar med, hur det kommer sig att det blev just det jobbet för dem och vilken utbildning de har, säger Emma Storm, elev i åttan.

En hel del elever passade på att göra ett webbaserat yrkestest och satt som uppslukade av det med sina smartphones.

– Spännande att få veta vad man kan bli när man blir stor. Man fick klicka i olika alternativ och till slut kom det fram i testet att jag skulle passa som advokat, säger Thea Öst, och verkar inte främmande för det yrkesvalet.

Oscar Lätth, HR-konsult på Kinda kommun, fångade elevernas uppmärksamhet med färgade lappar försedda med fyndiga texter om olika yrken. Exempelvis ”Smile – jag borde bli tandhygienist”.

– Det gäller att väcka intresse tidigt. Det är många yrkeskategorier där vi har svårt att rekrytera, till exempel sjuksköterskor, lärare och socialsekreterare, säger Oscar Lätth.

Yrkesbuffén på Värgårdsskolan arrangerades för fjärde året. Förstelärare Katarina Svartz-Saint Cyr förklarar syftet med den speciella yrkesdagen:

– Skolan har ett uppdrag att förbereda eleverna inför framtida studier och yrkesval. Det här är en del i det arbetet.

Eleverna får inledningsvis prata om förmågor och fundera över vilken som är just den egna förmågan och vilka kunskaper som behövs för att man själv ska utvecklas. Vilka yrken man skulle passa till, om man vill jobba med människor, jobba kreativt, praktiskt eller tekniskt.

Henrik Franzén, inbjuden från Arbetsförmedlingen:

– Jag ger ungdomarna en bild av hur det ser ut på arbetsmarknaden och trycker på att eleverna ska tänka efter i valet av fortsatta studier och inte bara välja som kompisarna.

För första gången deltog Saab, med ambitionen att fånga elevernas intresse för att jobba inom industrin och helst inom flygplansproduktionen i Linköping.

– Vi kommer att anställa mängder av folk framöver, framför allt på verkstadssidan. Här finns jättestora möjligheter för er, säger produktionsledare Andreas Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!