Här gör de sig redo för båtmässan

Företaget AB Sjöexpress i Kölefors, strax utanför Kisa, har arbetat hårt för att renovera upp två båtar som till helgen ska ställas ut på båtmässan "Allt för sjön" i Stockholm.

Anders Værnéus vid båten Mae West, som kommer att ställas ut på mässan till helgen.

Anders Værnéus vid båten Mae West, som kommer att ställas ut på mässan till helgen.

Foto: Elin Henriksson

Kisa2020-03-04 10:00

Under veckan har båtarna fraktats upp till mässhallen med lastbil och företagets ägare Anders Værnéus är spänd av förväntan.

– Jag tror att det kommer att bli lyckat. Det har lagts ner ett stort jobb på att renovera och snygga till båtarna och jag är mycket nöjd med resultatet, säger han.

Den äldsta av båtarna heter Claire och är en 6,5 meters smal racerbåt från 1925, som nu ägs av förste ägarens son. Båten har dessutom en stark lokal anknytning till Kinda då förste ägaren är bördig från Bränntorp söder om Kisa. Claire kom så småningom att hamna i sjön Juttern inte långt därifrån.

Den andra båten som de kommer visa på båtmässan är också en racerbåt och den heter Mae West. Båda båtarna tillhör kunder till Sjöexpress. Tidigare var Anders Værnéus med och arrangerade den här mässan, och sedan 2014 driver han företaget i Kölefors i stället.

Anders Værnéus berättar att intresset för båtar har varit med honom sedan han var 13 år. "Allt för sjön" är en av Nordens största båtmässor och det här blir första gången som de här två båtarna ställs ut på mässan.

– Mae West har inte synts öppet på 20 år. Så det känns jättekul att få göra premiär med de här båtarna, säger Anders Værnéus.

Claire och Mae West kommer att vara en del av Classic Boat Show, som är ett utställningsområde just för lite äldre modeller. Där kommer besökarna att kunna få en fördjupad bild av båtarnas historia.

Under fredagen lastades de båda båtarna på lastbil för att sedan kunna köras upp till mässområdet.
Under fredagen lastades de båda båtarna på lastbil för att sedan kunna köras upp till mässområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!