Här kliver de ned i isvaken: "Ett gratis lyckopiller"

Solen skiner över den frusna Tidersrumssjön när Olivia Andwester och Carolina Wallberg kliver ned i den uppsågade vaken. "Att kallbada är ett gratis lyckopiller", konstaterar de.

Vännerna Carolina Wallberg och Olivia Andwester är bitna vinterbadare. Här kliver de ned i en frusen Tidersrumssjö. "En häftig känsla", konstaterar de.

Vännerna Carolina Wallberg och Olivia Andwester är bitna vinterbadare. Här kliver de ned i en frusen Tidersrumssjö. "En häftig känsla", konstaterar de.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-02-13 12:00

På slutet av den snötäckta grusvägen, alldeles intill sjökanten, ligger ett rött skjul. Mot väggen står en snöskyffel lutad. Mot ett träd, lite längre bort, står en stege och väntar. Här, med byn Tidersrum och dess unika 1200-talskyrka i blickfånget, har Olivias sambo Alfred Fälth preparerat för en något extrem aktivitet. Efter nattjobbet, relativt tidigt på morgonen, körde han den knappa kilometern som det är mellan badplatsen och parets villa i Hult, några mil sydväst om Kisa. Med motorsåg bröt han upp den tjocka isen och vips öppnades möjligheten att bada, mitt i februari.

– Det optimala för en vinterbadare är just det här, när man får göra upp en isvak. Det går jag liksom igång på, det är hur roligt som helst, och det ultimata sättet att möta kylan. Man vill ju inte erkänna att man är lite galen, men att man måste vara lite nyfiken för att våga sig på det här – det tror jag, säger Olivia, ihärdig vinterbadare sedan två år tillbaka.

undefined
Med Tidersrum i bakgrunden njuter Carolina Wallberg och Olivia Andwester av att befinna sig i det kalla vattnet. "Att kallbada har på flera sätt goda effekter mot psykisk ohälsa", konstaterar Olivia.

Det har väl knappast undgått någon att pandemivintern 2020/2021 har kommit till att innebära något av ett uppsving för kallbadandet som aktivitet. Överallt i vårt avlånga land verkar det som att fler och fler människor tar sig an utmaningen. Carolina Wallberg, ursprungligen från Åtvidaberg men numera bosatt i Rydsnäs, hoppade på trenden tack vare kompisen Olivia. I oktober debuterade hon som kallbadare – sedan dess har hon varit fast.

– Det är en häftig känsla när man inser att det faktiskt inte är så kallt. När kroppens eget system sätter igång och hanterar kylan, samtidigt som man andas lugnt och är i nuet, förklarar Carolina och fortsätter:

– Sedan jag började att kallbada kontinuerligt har jag också märkt att jag generellt sett är mycket mindre frusen. Både hemma och på jobbet kunde jag sitta och frysa men det har faktiskt blivit bättre. Jag har fått igång mitt värmesystem.

undefined
Carolina Wallberg, bosatt i Rydsnäs, började att kallbada i höstas. "Jag har blivit mycket mindre frusen av mig sedan dess", berättar hon.

Olivia, som är blivande psykiatrisjuksköterska och lärare på Kinda lärcentrum, har läst på om kallbadets effekter.

– Man brukar dela in kroppens fett i två olika typer – det vita, som är det dåliga, och det bruna fettet. Det bruna fettet har man som spädbarn, det är isolerande, och det är inte alls länge sedan man insåg att man som vuxen, om man utsätter sig för kyla, till viss del kan omvandla det vita fettet till brunt fett. Det ger oss en helt annan isolering, förklarar hon.

Varför tror ni att många har fastnat för kallbadandet just i år?

– Folk har väl inget att göra, svarar Olivia med glimten i ögat.

– Skämt åsido. När folk har varit ute så mycket mer har man nog insett vad naturen, skogen och vattnet gör för det psykiska välmåendet. Kallbadandet, när man lär sig att kontrollera andningen, blir som en meditation, fortsätter hon.

undefined
Förberedelserna är viktiga. Här har Carolina och Olivia förberett kläder, handdukar, morgonrockar och fårskinn för att kunna klä om så smidigt som möjligt.

För det är just andningen som, enligt Olivia och Carolina, är den viktigaste nyckeln för "en trevlig upplevelse". Att kallbada kräver förberedelser, både innan och efter, fysiska som psykiska.

– När kroppen utsätts för den här typen av kyla drar vårt kamp- och flyktsystem igång. Det gäller att trotsa impulserna att hyperventilera och istället andas lugnt. Där är mitt tips att stänga munnen och bara andas genom näsan. Sedan ska man inte forcera någonting. Gå långsamt ned i vattnet, förklarar Olivia.

Vad ska man mer tänka på som nybörjare?

– Att bada tillsammans med någon som är lite mer rutinerad skulle jag nog säga. Bäst är även om man förlänger sommarbadsäsongen och på det sättet vänjer sig vid lägre temperaturer.

undefined
Vid den lilla badplatsen vid Tidersrumssjön skiner solen genom trädtopparna när Olivia Andwester och Carolina Wallberg tar sig ett förmiddagsdopp.

När Carolina och Olivia, med hjälp av en stege, kliver ned i Tidersrumssjön är de försedda med såväl badskor som badhandskar, så även en varm mössa. I förväg har de också förberett handdukar, kläder och morgonrockar för att så smidigt som möjligt kunna klä om i kylan. Till fötterna, att stå på, har de med sig ett fårskinn.

– Förberedelserna är viktiga förutsättningar för att få den här goa upplevelsen. Vad vill jag ha när jag kommer upp? Ta det lugnt, stressa inte, utan gör allt i en lugn takt. Då kommer den här varma känslan, berättar Carolina.

Ser ni några risker med kallbad?

– Man ska ju alltid ha respekt för vatten. Se till att isen är tillräckligt tjock och gör dig säker på att det inte finns några strömmar där du gör upp en vak. Att ha med isdubbar är inte fel, svarar Olivia och avslutar:

– Jag arrangerade ett par workshops i kallbad innan pandemin gjorde det problematiskt. Det vore kul att få till det igen.

undefined
Olivia Andwester har tidigare haft workshops i kallbad. Nu ser hon fram emot att arrangera nya tillsammans med Malin Engwall och Sarah Wolffelt. "Jag har nog fått in många i fördärvet", skojar hon.
Olivia och Carolinas tips

1. Om du är nybörjare. Kallbada med någon som är mer erfaren.

2. Forcera inte ned i vattnet. Ta det lugnt, vänj kroppen successivt och tänk på andningen.

3. Förläng sommarbadsäsongen. Bada i september, oktober eller november för att bli van vid kalla temperaturer.

4. Undvik prestation. Man måste inte doppa hela kroppen eller försöka vara kvar i vattnet så länge man bara kan.

5. Var noga med förberedelserna. Vad behövs innan och vad behövs efter själva badet?

Karta: Tidersrumssjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!