I rollen som kommunens turismansvarig packar hon upp broschyrer, tidningar och andra informationsblad i bibliotekets tambur. Här, i ena hörnet av Kisas fyrkantiga torg, ska hon under årets sommarsäsong ha sin bas. Som en besparingsåtgärd valde nämligen politikerna i samhällsbyggnadsnämnden (sbn), genom ett beslut tidigare i år, att avveckla den fysiska turistbyrån i kommunhuset för att istället, under juni, juli och augusti, bedriva en mer mobil verksamhet. Tjänsten som turismansvarig halverades samtidigt till 50 procent.
– Tanken är att vi från och med i dag ska ha öppet samtidigt som biblioteket, under vardagar men inte helger. När vädret tillåter ska jag också, under onsdagar, bege mig till olika platser i kommunen – Kinda Motell, Pinnarp, Valö och Hornåbergs camping är några exempel, förklarar Södersten, som har arbetat mot Kindas besöksnäring i nära 20 år, och fortsätter sedan:
– Visst känner jag att det finns en stor risk att kvalitén i vår verksamhet försämras, det här innebär ju en kraftig minskning av våra öppettider, men samtidigt känns den här lösningen som ett bra alternativ till det som har varit innan.
Vad är det som du räds ska försämras?
– Det personliga mötet är fortsatt jätteviktigt. Det är många besökare, inte minst de utländska gästerna, som vill ha specialtips eller hjälp med saker som man inte kan finna på nätet. Alla har inte heller tillgång till det digitala. Som tur är har vi många duktiga entreprenörer runt om i kommunen som kan bidra med den servicen året om, svarar Södersten.
Vad är känslan inför årets sommarsäsong?
– För alla våra aktörer i besöksnäringen känns det trots allt hoppfullt. Många har ställt om för fler hemestrande gäster samtidigt som intresset för friluftsliv har ökat. För oss i Kinda är naturupplevelserna viktiga, så jag tror på en bra sommar.
Rollen som turismansvarig innehåller dock mer än att driva turistbyrå. Södersten poängterar att hon, under sina år på kommunen, bland annat har nätverkat med de lokala aktörerna, ansvarat för marknadsföring och samverkat med regionen.
– Att i det här läget, där många aktörer inom besöksnäringen har en lång väg tillbaka efter pandemin, minska ned tjänsten som turismansvarig i kommunen gör att den delen av näringslivet inte kommer att få det stöd som det finns behov av. Vi från kommunens sida skulle behöva kraftsamla och samverka med företagen så att de ges en chans att återhämta sig, menar Södersten.
Sbn-ordföranden Mikael Österling (L) kommenterar Söderstens oro så här i ett mejl till oss:
– Jag ser inte förändringen på turismverksamheten som en försämring på något sätt utan som en satsning på modern och digital information tillsammans med en turismservice som finns närmare besökarna rent fysiskt istället för att finnas i kommunhuset.
Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) känner inte heller han en oro för att servicen skulle försämras.
– Jag har fullt förtroende för det sätt som samhällsbyggnadsförvaltningen har valt att lägga upp sin turismverksamhet och är inte alls orolig. Vi tänker framåt på ett klokt sätt och jag ser det här som en utveckling, en digitalisering och modernisering, säger han.
Det finns inte risk att kommunens stöd till besöksnäringen minskar?
– Vi hade en workshop med besöksnäringen i slutet av april och vi gör vad vi kan för att ha dialog och diskussion, svarar Segerstéen.