Nu sänks hastigheten till 30: "En säkerhetsåtgärd"

I somras var det 50-sträckor som stod i fokus. Den här gången, på måndag, genomför Kinda kommun en hastighetssänkning från 40 till 30 kilometer i timmen på flera Kisagator.

Från och med måndag, 1 november, sänks flera 40-sträckor i Kisa till 30 km/tim. Det är det andra steget i Kinda kommuns projekt "Rätt fart i Kinda".

Från och med måndag, 1 november, sänks flera 40-sträckor i Kisa till 30 km/tim. Det är det andra steget i Kinda kommuns projekt "Rätt fart i Kinda".

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-10-29 20:00

Åtgärden är ett led av rapporten "Rätt fart i Kinda" som togs fram under år 2020. Syftet är att få en mer lämplig och säker hastighetsgräns i tätorterna Kisa och RImforsa. Som ett första steg, den 1 juni, sänktes 50-sträckorna till 40 km/tim. Västra Vägen i Kisa och Ulrikavägen i Rimforsa var två gator som berördes. Nu ska flera av dessa gator sänkas ännu en gång – till 30 km/tim.

undefined
Här redovisas förändringarna i Kisa tätort. Kartan till vänster innehåller hastighetsgränserna som rådde innan det första steget av "Rätt fart i Kinda". Den högra kartan innehåller kommunens förslag på nya hastighetsgränser.

– Det är främst gatorna inne i bostadsområden som berörs. Det är inte direkt några större matargator den här gången, de var med under första vändan, förklarar utredningshandläggaren Cathrine Andersson och fortsätter:

– En del gator i Kisa sänktes redan i somras till 30 km/tim, med anledning av samordningsvinster.

Vad har ni fått för reaktioner sedan sänkningen?

– Vi har fått förvånansvärt få negativa reaktioner. Jag tror att de flesta förstår att det är de här hastigheterna man går mot i de flesta städer och orter i landet. Det är en säkerhetsåtgärd, svarar Andersson.

undefined
Här redovisas förändringarna i Rimforsa tätort. Kartan till vänster innehåller hastighetsgränserna som rådde innan det första steget av "Rätt fart i Kinda". Den högra kartan innehåller kommunens förslag på nya hastighetsgränser.

Gator, där hastigheten sänks på måndag, är bland annat Linnégatan, Östgötagatan och Bergdalagatan. I Rimforsa planeras en likvärdig hastighetssänkning att genomföras den 1 december.

– Skyltarna är redan uppsatta inför måndag. De ska bara avtäckas, förklarar Andersson och fortsätter:

– Jag vill definitivt uppmana alla att kolla en extra gång på hastighetsskylten de kommande dagarna. Det är bra att tänka till, även om man i dag redan kör ganska långsamt de här gatorna.

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!