Efter 15 års väntan grävs det snart för ny brandstation

På den här sidan årsskiftet kommer spaden, efter nästan 15 år av diskussioner, att sättas i jorden för de inledande markberedelserna. Det handlar om den nya brandstationen i Kisa.

Här, vid Mariaberget i korsningen Ydrevägen/Industrivägen i Kisa, tas snart det första spadtaget för en ny brandstation.

Här, vid Mariaberget i korsningen Ydrevägen/Industrivägen i Kisa, tas snart det första spadtaget för en ny brandstation.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-11-18 11:30

Beskedet kommer från samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund:

– Vi kommer att genomföra ett "första spadtag" i projektet men exakt datum är inte satt än. Att det ska ske innan årsskiftet är vår målbild men om det går att lösa eller inte återstår att se.

undefined
Arbetsmiljön på den nuvarande branstationen i Kisa är sedan länge utdömd av så väl arbetsmiljöinspektörer som personal.

Frågan om en ny brandstation i Kisa har funnits med på den politiska agendan sedan år 2007. En upphandling genomfördes under 2018 men avbröts på grund av bristande konkurrens och att anbudet som kom in översteg den satta budgeten på 47 miljoner kronor. Prislappen för projektet har uppgått till över 4,5 miljoner kronor redan innan det första spadtaget har ägt rum.

Under våren 2021 intensifierades rapporterna om den dåliga arbetsmiljön i räddningstjänstens och ambulansverksamhetens nuvarande lokaler. Detta ledde till slut till att samhällsbyggnadsnämnden gav byggprojektet grönt ljus med en budget på totalt 35 miljoner kronor fördelat över tre år. Den här gången exkluderades ambulansen då verksamheten, enligt Region Östergötland, ska vara belägen vid ett framtida vårdcentrum. Ida Härnström är projektledare:

– Vi har precis genomfört en upphandling för förberedande markarbeten och ska genomföra avtalsgenomgång innan vi skriver under avtalet med entreprenören. Deras anbud landade på cirka två miljoner kronor, och det skilde sig en del från de andra anbudsgivarna, så vi måste klargöra några detaljer.

Vad innebär "förberedande markarbeten"?

– Det är att ytan ska schaktas av och att berget som har identifierats i den geotekniska utredningen ska sprängas och krossas. Enligt upphandlingen ska det vara klart i mars nästa år, svarar Härnström.

Vid den senaste upphandlingen delades projektet inte upp utan annonserades som en generalentreprenad. Nu ska ytterligare en upphandling genomföras för själva byggnationen, parallellt med markarbetet.

undefined
"Vi har, på ett betydligt bättre sätt, identifierat de brister som finns på nuvarande brandstation", säger Ida Härnström och läget nu i jämfört med tre år sedan.

Varför har ni valt att gå den vägen?

– På det här viset kan vi bättre identifiera markens beskaffenhet inför projekteringen och då blir det lättare att räkna på byggnationen. Förhoppningen är även att detta ska underlätta för fler lokala entreprenörer att kunna lägga anbud, svarar projektledaren.

Innan själva projekteringen kan påbörjas är tanken att utredningen, som undersöker ett eventuellt medlemskap i Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG), ska slutföras. Även denna ska vara klar på den här sidan årsskiftet.

– Den utredningen ska ligga till grund för byggnadens utformning och vad som behövs i lokalerna. När vi har den på plats påbörjar vi projekteringen och tar fram ett utformningsförslag som vi kan gå ut med för upphandling, förklarar Härnström och fortsätter:

– Förhoppningen är att byggnationen ska kunna påbörjas under 2022 och att den ska stå klar under 2023 någon gång. Mycket hänger på när vi har en upphandling för byggnationen på plats.

undefined
Enligt kommunens projektledare Ida Härnström är målet att den nya brandstationen i Kisa ska stå klar under 2023.

Vad är det som talar för att upphandlingen ska gå i mål den här gången?

– Vi har ju ändå, på ett betydligt bättre sätt, identifierat de brister som finns på nuvarande brandstation. Tydligheten har medfört att politiken är mer medveten om att något måste göras för att vi ska kunna erbjuda en bra arbetsmiljö, förklarar Härnström och fortsätter:

– En annan brist som vi noterade sist var att upphandlingen låg ute under sommarperioden. Vi har fått signaler från ett flertal entreprenörer att det därför inte fanns tid att räkna på offert och lämna anbud.

Mer om brandstationen

Sedan år 2007 har flertalet externa och interna utredningar genomförts i frågan om en ny brandstation i Kisa.

År 2014 intensifieras projektet och under 2018 avbryts en upphandling på grund av bristande konkurrens bland anbuden.

Under 2020 ansluter sig Kinda till Räddningstjänsten Östra Götalands bakre ledning. I 2021 meddelar Kinda att de utreder ett fullvärdigt medlemskap. Därefter döms arbetsmiljön ut och samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut om en nybyggnation.

Karta: Mariaberget, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!