Har skulder hos Kronofogden – "Avgår från mina uppdrag"

Vård- och omsorgsnämndens ordförande i Kinda har skulder på totalt 175 000 kronor hos Kronofogden. Samtidigt ansvarar han för 40 procent av kommunens ekonomi.

Kindapolitikern Lars Karlsson (L) har skulder på totalt 175 000 kronor hos Kronofogden. "Jag skickar in min avgångsansökan i dag", replikerar han.

Kindapolitikern Lars Karlsson (L) har skulder på totalt 175 000 kronor hos Kronofogden. "Jag skickar in min avgångsansökan i dag", replikerar han.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2021-01-05 12:59

Under 2020 och inte minst de senaste veckorna har det stormat rejält kring toppolitikern Lars Karlsson (L). Efter en fördjupad granskning genomförd av kommunrevisionen uppdagades en rad felaktigheter i de politikerarvoden han erhållit under 2019 och delar av 2020. En återbetalningsplan på 150 000 kronor upprättades men när frågan återigen belystes, genom att kommunrevisionens ordförande Björn Hoflund (M) avgick i protest, har misstankar om ytterligare felaktigheter uppstått. Vid kommunstyrelsens (KS) sammanträde den 11:e januari beslutar ledamöterna ifall de ska kräva Karlsson på ytterligare återbetalning av arvoden och om de dessutom ska polisanmäla hans agerande.

Nu kan vi också avslöja, efter att ha granskat den aktuella politikerns privata ekonomi, att han har stora skulder hos Kronofogden – totalt sett 175 000 kronor. Utöver hans politiska uppdrag driver han fem olika företag med varierande verksamhet och omfattning, tre av dessa är registrerade hos myndigheten. Bolaget Reaforsa AB har ett skuldsaldo på 114 000 kronor där drygt 18 000 kronor är allmänna skulder, alltså skulder till kommun och stat, resterande enskilda skulder till privata aktörer. Ett annat företag, Svensk företagsprofil i Östergötland AB, har 35 000 kronor enbart i allmänna skulder. Det sista företaget Borgarmon AB, där han har varit mest aktiv de senaste åren, har skulder på nära 26 000 kronor. Det rör sig om allt från mobilräkningar till parkeringsavgifter och fordonsskatter.

undefined
En stor del av de registrerade skulderna hos Kronofogden består av obetalade skatter till stat och kommun. Bland annat har myndighetens gjort sju utmätningsförsök de senaste tre åren.

Sammanlagt har Kronofogden under de senaste åren avslutat cirka 40 betalningsförelägganden, både privata och i Karlssons företag, och genomfört sju så kallade utmätningsförsök utan att lyckas. En utmätning innebär att myndigheten beslutar att något av den skuldsattas egendom ska tas om hand och säljas för att betala av skulden - men i det här fallet har tillgångarna inte bedömts som tillräckliga. Tilläggas bör att allmänna skulder har en preskriptionstid på fem år och att enskilda mål avskrivs efter det dubbla - vilket då är tidsperioden för tidigare angivna skulder.

Politikern och egenföretagaren förekommer också i fem mål vid tingsrätten under 2010-talet. Tre av dem rör fakturor som han har bestritt och sedan dömts att betala. De övriga två rör konkursförfaranden.

När vi konfronterar Karlsson med uppgifterna om hans skulder replikerar han ganska omgående:

– Jag orkar inte mer, det här känns för jobbigt. Jag är beredd att avgå från alla mina uppdrag bara jag slipper detta.

– I dag kommer jag att lämna in min avgångsansökan. Jag hade väl tänkt att avvakta innan frågan kring mina politikerarvoden var utredd ordentligt, så att jag skulle få ett rättvist avslut, men nu har jag bestämt mig, fortsätter han.

Men hur har det kunnat bli så här?

– Under tio års tid drev jag ett företag som gick i konkurs 2009. Jag köpte inkråmet i företaget för att försöka att driva det vidare, men det gick inte. När jag sedan storsatsade på försäljning av bland annat kläder på webben, genom företaget Reaforsa, fick jag problem för att jag tog på mig för mycket engagemang i andra saker, svarar Karlsson och fortsätter:

– Man har hela tiden hoppats att det skulle gå bättre längre fram och parallellt med det har politiken tagit all mer tid.

undefined
Karlsson (L) hamnade i blåsväder redan under våren 2020 när kommunrevisionen, med ordförande Björn Hoflund (M), granskade politikerarvoden.

Skulderna i Reaforsa respektive Svensk Företagsprofil, företag utan aktiv verksamhet, har Karlsson betalat av så mycket han har kunnat år efter år. Hans mål var att betala av hela skulden i Borgarmon nu under januari månad.

Är det lämpligt att du har ansvarat för 40 procent av kommunens ekonomi?

– Det får andra bedöma. Jag har försökt att överleva vardagen och göra det bästa jag har kunnat. Förhoppningen har varit att få ordning på allt och betala av så mycket av mina egna skulderna som jag bara orkat varje år.

Strax innan klockan 12.00 på tisdagen (5:e januari) skickade vård- och omsorgsnämndens ordförande tillika kommunstyrelsens vice ordförande in sin omedelbara avgång till kommunen. "Härmed avgår jag, med omedelbar verkan, från samtliga mina politiska uppdrag i Kinda kommun", skrev han.

– Jag känner att det här påverkar mitt politiska engagemang för mycket. Jag har verkligen försökt att göra rätt och komma iordning med de här företagen, säger han och avslutar: 

– Nu tänkte jag fortsätta med de EU-projekt som jag tidigare jobbat med men tvingats skjuta fram med anledning av mitt politiska engagemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!