– Det här är första året som vi provar vingarna för just det här konceptet. Det kommer bli mycket utvärdering efteråt. Känner sig besökarna nöjda? Finns det intresse för dessa typer av aktivteter även utanför julen? Finns det saker vi behöver förbättra? Det är många frågor som vi är nyfikna på att prata igenom efter det här, säger Emil Thuresson, ordförande Kisa-Västra Eneby hembygdsförening.
Den nystartade tomtevandringen går ut på att räkna antalet tomteluvor genom fönstren till åtta hus och stugor. Viktigt att tänka på är kläder efter väder, understryker Emil Thuresson. Han tipsar även om att besöka tomtevandringen när skymningen lagt sig över Kisa.
– När det börjar skymma blir ljusen i fönstren lite tydligare, men då måste man ha ficklampa med sig och som sagt även vara välklädd. Det är lite kuperat och en del trappor så man bör vara lite försiktig och tänka på var man sätter fötterna.
Vilken stuga är svårast att finna alla tomteluvor i?
– I Handelsboden finns ett par luvor och vid Luststugan finns det tre fönster att titta in i så där kan det nog bli lite utmaning.
Tomtevandringen kommer finnas tillgänglig på hembygdsgårdens område fram till tredje advent.
– Vi ville genomföra ett evenemang som man kan besöka vid olika tillfällen och utan trängsel. Sedan tänker vi också att det här kanske kan göra besökarna bekväma vid att röra sig på hembygdsgårdens område. Vi vill uppmuntra till mer spontanitet.
Vad har det här konceptet kostat er?
– Just pyntet har inte kostat oss så jättemycket, utan det har mest handlat om tid. En hel del föremål är hembygdsgårdens sedan tidigare.
Nu hoppas hembygdsföreningen att tomtevandringen kommer uppskattas av ortsborna.
– Och vi hoppas att det här, om det fungerar bra, kan vara ett nytt sätt att jobba med hembygdsgårdens stugor. Vi vet att det finns mycket intresse hos folk att få se mer av dem och det kan vara svårt för en ideell förening att öppna upp och erbjuda guidning. Istället kanske det här kan bli ett sätt att visa upp dem lite mer?
Emil Thuresson fortsätter:
– Sedan hoppas vi så klart att det här får folk att hitta till hembygdsgården och att alla gör den till sin egen. Det är ju ett gemensamt friluftsområde och vi vill sköta och ta hand om det för att människor ska uppskatta det och se det som en oas i Kisa att ta sig till.