– Den lokala handeln har framtiden för sig, det är jag övertygad om. Närheten till butikerna, alla möten och all glädje som finns här i Kisa är en otrolig styrka. Att få möjligheten att jobba med de här frågorna känns oerhört viktigt, roligt och inspirerande, konstaterar hon när vi träffas mitt i Kisahandelns kärna.
Med sig har hon handlarna Morgan Alm och Peter Jonasson, och så Bruno Larsson från Attraktionskraft Kisa. Sedan mitten av 2010-talet har trion sökt efter en efterträdare till den tidigare centrumsamordnaren Ingemar Bengtsson - alltså en person som kan förverkliga idéer, genomföra projekt och stötta Kisahandlarna i sin utveckling. När de väl prickade rätt fick de nödvändigt stöd för att finansiera uppdraget - drygt 50 000 kronor under 2020.
– Vi avser att utvärdera det hela när året har gått men vi är redan helt inställda på att det ska bli en fortsättning. Vi har ett starkt näringsliv och en stark handel/service men samtidigt står vi inför strukturomvandlingar i samhället med näthandel och på kort sikt coronaviruset. Därför behöver vi en samlande kraft, berättar Larsson och Alm fortsätter:
– Vi hoppas att det här ska leda till att handeln överlever i Kisa. Hur det än är har vi handlare inte tiden som krävs att lägga utanför våra verksamheter för att vi ska kunna växa och utvecklas tillsammans.
Redan nu, med Gudrid Hansen ombord, har "Kisa handel & service" gjort en rad satsningar. Bland annat har en Facebook-sida skapats i syfte att nå ut med information, en ny hemsida är också på gång och dessutom har informationsskyltarna, vid infarterna till Kisa, bytts ut. Till sommaren planerar de, trots ovissheten, även Levande torg och bakluckeloppisar.
– Perioden som kommer nu, med mycket handel kring turismen, kan bli ödesdiger för många. Vi ska göra vad vi kan, där är Levande torg en del, men samtidigt måste vi vara vaksamma på vilka restriktioner som gäller, konstaterar Hansen.
Vad blir det viktiga för att handeln ska överleva?
– Många gånger ligger beslutet hos konsumenten. Det är viktigt, inte minst för miljön, att vi får tanken kring handel att svänga om. Att man gynnar det lokala istället för att knappa in varor från Kina, menar Hansen och Larsson avslutar:
– En annan grej som är viktig är att vi som gruppering blir en resurs och det naturliga bollplanket till kommunen