Vi har tidigare skrivit om gruppen "Tillsammans mot covid-19 - Kinda med omnejd". Pandemins andravåg gör att deras arbete fortsatt behövs för cirka 40 personer i Kinda med omnejd.
– Det är ett fortsatt ansträngt läge, säger Anders Lind som är koordinator för Kisa med omnejd.
Nu hoppas gruppen att volontärerna som använder bil ska få någon form av reseersättning Kinda kommun. De menar att volontärernas jobb innebär en stor avlastning för kommunen
– Om de här personerna inte fick den här hjälpen, så skulle det vara ett uppdrag för hemtjänsten. Jag tycker att Kinda kommun har ett ansvar att se till att vi får en lösning på det här, säger Anders Lind.
Annica Haag är samordnare för gruppen samt koordinator för Horn/Hycklinge med omnejd. Hon berättar att gruppen tagit upp det med säkerhetssamordnaren Staffan Waldau Wass på ett av sina möten.
– För det är ju inte rätt att volontärerna både ska lägga sin tid och även bensinpengar. I och med att pandemin håller på så lång tid också, säger Haag.
Gruppen träffas kontinuerligt via videochatt för att följa upp läget. Staffan Waldau Wass ingår i gruppen och har lyft frågan om resersättning till kommunledningen.
– Vi undersöker möjligheterna. Jag har inte fått till det än. Hur vi ska går tillväga, men vi ska försöka fixa något om det går, säger Staffan Waldau Wass.
Haag och Lind menar att det finns en risk att volontärerna inte orkar fortsätta om de inte får ersättning.
– Jag känner det, svarar Anders Lind och resonerar:
– Vad händer om någon av de här volontärerna faller ifrån? Att någon blir sjuk eller faller ifrån för att de inte orkar. Det här är inget som bara kommer att vara i ett par månader. Vi får räkna med att det här kommer behöva fortsätta fram till sommaren.
Kommunchefen Sergei Sorokin säger att kommunen letar efter en lösning för att kunna betala ersättning.
– Samtidigt är det rätt så svårt att hitta en formellt gångbar lösning. I vanliga fall kan vi bara betala reseersättning till våra anställda. Ett annat sätt är att vi får en faktura, men då måste de ha någon slags firma eller förening. Så regelverken krockar lite med varandra.
I och med att det är ett nytt problem så menar han att det inte finns riktlinjer på hur man löser det. Nu ska kommunen ta kontakt med grannkommuner för att höra om de har hittat lösningar.
– Vi vill gärna hitta en lösning, säger Sergei Sorokin.