Högstadieskolan bekräftar smitta: "Skapat oro"

Två högstadieelever på Värgårdsskolan i Kisa har bekräftats smittade av covid-19. "Vi har smittspårat, men det har inte dykt upp några fler fall", berättar rektorn Johannes Kullered.

Covid-19 har bekräftats på Värgårdsskolans högstadie i Kisa, men smittan verkar inte att sprida sig. "Vi har varit förskonade", säger rektorn Johannes Kullered.

Covid-19 har bekräftats på Värgårdsskolans högstadie i Kisa, men smittan verkar inte att sprida sig. "Vi har varit förskonade", säger rektorn Johannes Kullered.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-03-18 18:00

Samhällssmittan i Kinda går i vågor men under februari och mars har det totala antalet bekräftade covid-19-fall i kommunen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik, ökat med cirka 50 stycken. Det gör att nästan exakt 300 Kindabor, sedan pandemins start, har fått tillbaka ett positivt covid-19-test.

Samtidigt bekräftar högstadierektorn i Kisa att två av hans elever konstaterades smittade under vecka 10 – vilket skapade en oro på skolan.

– Ja, vi hade två elever som bekräftades smittade i förra veckan och en av dem hade varit på skolan under två dygn före sjukdomens utbrott. Vi informerade och smittspårade men vi har hittills inte sett några indikationer på att det sprider sig på skolan. Hade så varit fallet borde det har visat sig vid det här laget, förklarar Kullered och fortsätter:

– Förutom de här fallen har vi, under pandemin, endast smittspårat en gång tidigare. Vi har varit otroligt förskonade tack och lov, och jag är förvånad över att det har varit så få incidenter. Det är vi jättetacksamma för.

undefined
Endast vid två tillfällen under pandemins gång har smittspårning genomförts på Värgårdsskolans högstadie i Kisa, där det går cirka 360 elever.

Har det varit aktuellt att gå över till distansundervisning?

– I dag finns inga planer på en sån åtgärd för vår del. Det är inte meningen att fjärr- och distansundervisning ska användas lättvindigt, utan det ska vara väl motiverat och på goda grunder, svarar Kullered.

Var går gränsen?

– Det är svårt att definiera, och det är inget beslut som jag som rektor fattar själv. Formellt är det huvudmannen i samråd med regionens smittskyddsenhet. Hade vi sett att fallen ökat på skolan den här veckan hade det varit ett annat läge.

undefined
Rektorn Johannes Kullered meddelar att det i dagsläget inte är aktuellt med distansundervisning.

Kullered berättar att oron, främst från vårdnadshavarna, är något som skolan har fått hantera.

– Det finns föräldrar, även en del personal, som tycker att vi borde stänga av försiktighetsprincip men oftast har de inte all information. De har oftast en bild av att smittan är större på skolan än vad den faktiskt är.

– Samtidigt kan vi ju fortfarande få ett utbrott på skolan och då får frågan om distansundervisning ställas igen. Det kan förändras från den ena dagen till den andra, säger Kullered.

Varför är det så viktigt att hålla skolan öppen?

– Det är skolplikt i landet och eleverna har rätt till utbildning. Skulle man lättvindigt gå över till distans blir det även ett väldigt svårt beslut att öppna skolan igen. Huvudman, smittskydd och vi på skolan är överens i dagsläget.

Karta: Värgårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!