Hon berättar om livet med diagnoser

37-åriga My Köhl från Kisa skriver just nu en självbiografi om sitt liv, samtidigt som hon går en tvåårig utbildning i Tranås med inriktning mot bland annat socialpedagogik och behandlingsarbete.

My Köhl skriver en bok om sitt brokiga liv

My Köhl skriver en bok om sitt brokiga liv

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2019-01-03 05:00

– Jag har haft ett brokigt liv och inte riktigt hittat rätt men nu är jag på rätt väg, säger My Köhl som nu laddar för att skriva färdigt en bok om sitt liv och resa till Nya Zeeland för en tio veckor lång praktik.

My Köhl är född och uppväxt i Kisa och efter avslutat högstadium på Värgårdsskolan så började hon på Naturbruksgymnasiet i Norrköping.

– Det var allmänt struligt och jag hoppade av efter ett halvt år och började istället på gymnasiet i Vimmerby och på estetisk linje. Flyttade sedan ner till Kalmar för att fortsätta utbildningen med hoppade av i årskurs två. Som 17-åring träffade jag här min blivande man, Lars-Owe. Sedan blev det barn, tre flickor, Julia, Maja och Lisa, säger My Köhl.

My kom tillbaka till Kisa och läste upp sina gymnasiebetyg på Komvux för att därefter utbilda sig till undersköterska.

– Sedan har det var jobb lite överallt. Jag blev anställd av Kinda kommun och jobbade inom LSS-verksamheten och på natten som resurs. Sedan följde jobb på hematologen och onkologen på US i Linköping. Jag har jobbat som försäljare inom elbranschen, sålt godis och hundgodis. Ett tag var jag distriktschef för ett make up-företag.

– Mitt i allthop, som jag upplevde som ett kaos, kom jag på att jag ska skriva en självbiografi och titeln kan mycket väl bli "Mig sätter ingen in i ett fack". Jag kommer att få hjälp med texten av en kompis, då jag har dyslexi, säger My Köhl.

Boken riktar sig främst mot ungdomar som har eller haft trassliga relationer och diagnosproblematik.

– Jag själv fick för ett par år sedan en diagnos som visade att jag hade både ADHD och GAD. Det här berättar jag om i boken, samtidigt som boken blir en sorts facit på mitt liv. Hur har mitt liv sett ut och vad som har varit en drivkraft samtidigt som jag har förstått mycket på vägen hit, säger My Köhl.

ADHD innebär exempelvis bristande förmåga att kontrollera uppmärksamheten och/eller vara hyperaktiv. Om man varje dag har så mycket oro och ångest att det påverkar och begränsar ens liv kan man ha något som kallas generaliserat ångestsyndrom, GAD.

– Målet är att boken ska vara färdig till sommaren 2019, säger My Köhl.

Men först väntar ett annat äventyr för My. Hon ska praktisera tio veckor på Nya Zeeland. Från slutet av januari till början av april nästa år.

– Just nu går jag en tvåårig utbildning på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås och linjen socialpedagog, psykosocialt, behandlingsarbete och integration. Jag var inställd på att göra parktik i Tyskland, men jag kan ingen tyska så det föll på det.

– Sedan försökte jag med Kanada, men dit fick jag inget visum. Till slut blev det Nya Zeeland och här ska jag vara på en statlig skola där barn mellan fem och 21 år med funktionshinder går. Det ska bli jättespännande, säger My Köhl och fortsätter.

– Först tänkte jag, Nya Zeeland, hur ska det gå med mina bokstavskombinationer? Jag visste ingenting om landet, men nu har jag läst på. Jag ska bo hos en värdfamilj, det ska bli jättespännande. En dröm jag har haft är att få se var de spelade in Sagan om ringen. Den kommer att gå i uppfyllelse under mina praktikveckor.

I juni nästa år är My färdig med utbildningen.

– Jag kommer under våren att söka yrken som konsult, avslutar My Köhl.

– Nu är jag på rätt väg, säger My Köhl
– Nu är jag på rätt väg, säger My Köhl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om