Pernilla Thudén är en van ledare. Innan hon bytte storstadslivet i Stockholm mot Ydres friska luft för drygt två år sen hade hon chefat inom flera olika företag. Men när hon tog över Rydsnäs lanthandel behövde hon inspiration. Hon fann den hos specerihandeln Landets goda i Kisa.
– När jag köpte Rydsnäs lanthandel funderade jag på hur vi skulle nischa oss. Det var en liten butik som hade utmaningar, det var lite hot om nedläggning. Jag blev tipsad om att "du måste åka till Landets goda".
Där träffade hon Charlotte Rydström, en av delägarna, och blev såld på deras koncept med närproducerad mat. En dag i augusti i år kom Charlotte Rydström istället till Rydsnäs – lagom till det att Pernilla Thudén bestämt sig för att sälja sin butik.
– Jag och min affärspartner i Rydsnäs lanthandel kände att vi nått målen, och att det var dags att lämna över till nån annan.
En idé tog form som de nu har presenterat. Pernilla Thudén blir vd för Landets goda, som fortfarande håller på att få allt på plats i Kisa wärdshus efter flytten från Dalkulla. Företaget tar samtidigt över som ägare för Rydsnäs lanthandel och fortsätter att driva den.
Vad blir din viktigaste uppgift som vd?
– Jag vill fokusera på att skapa mer liv och rörelse i Kisa wärdshus, att få igång olika aktiviteter på olika sätt. Konferenser, hotell, fester, olika evenemang.
Även speceributiken behöver få mer kärlek. Hon säger att de tappat kunder sedan flytten från Dalkulla till värdshuset. Beror det på flytten i sig, eller på omvärldsfaktorer, som inflationen? Den frågan vill hon undersöka närmare.
– Jag skulle vilja gå ut med en kundenkät ganska snart för att lyssna in vilka behov och önskningar man har. Det är alltid bättre att lyssna än att jag ska tro saker.
Men hon har redan nu en del idéer på hur man kan tänkas locka mer folk till värdshuset, även om hon ännu inte har alla detaljer klara.
– Nu är jag ju en och en halv vecka gammal på jobbet, så jag håller på att lära mig verksamheten. Jag har ingen färdig plan, men jag ser vilka möjligheter det finns i det här huset.
Kan du ge något exempel?
– Vi har ju ett jättefint restaurangkök. Det ska få jobba!
Trots sin roll som vd är det där hon trivs bäst – i köket, bakom kassan. Bland kunder och gäster.
– Jag lär känna kunderna och verksamheten, och snappar alltid upp nånting. Så mig kommer man att se här på plats!