Hon öppnar ny yogastudio i Kisa

När Karin Svensson testade yoga för över 25 år sedan hittade hon hem. Nu öppnar hon en yogastudio i centrala Kisa. Fokus ligger på meditativ yoga som ska stärka själ, kropp och sinne.

Kundaliniyogan kallas ofta för hushållsyoga. Den ska kunna gå att förena med ett vanligt vardagsliv, menar Karin Svensson.
"Vissa behöver fysiskt utmanande yoga och så finns de som behöver snällare yogaformer."

Kundaliniyogan kallas ofta för hushållsyoga. Den ska kunna gå att förena med ett vanligt vardagsliv, menar Karin Svensson. "Vissa behöver fysiskt utmanande yoga och så finns de som behöver snällare yogaformer."

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2023-09-14 08:10

Högst upp i Eriksborg, I det vita huset vid Storgatan i Kisa ligger en nyöppnad yogastudio.

Karin Svensson, yogalärare och grundare av Yogaliv i Kinda, tar emot på terrasen med utsikt över kvarteren runt Garvaregården. Studion ligger inrymd i en stor lägenhet och i det största rummet, som också rymmer ett kök, ligger yogamattor, bolster och filtar utlagda.

På måndag slår hon upp dörrarna för de allra första yogaklasserna. 

Karin är inte särskilt nervös, men förväntansfull, inför den hösttermin som stundar. Under 14 veckor kommer hon måndagar, tisdagar och onsdagar undervisa sina yogaelever i ett flertal olika yogastilar. 

Karin berättar om resan hon har gjort till att bli yogalärare.

undefined
Varför anser somliga att yoga är flummigt? "Jag tror att det i grunden handlar om rädslor. Då hittar man sätt att göra det till något konstigt och flummigt även om man inte har provat", svarar Karin Svensson.
undefined
Utöver sin yogastudio jobbar Karin Svensson inom Svenska kyrkan. "Jag ser inga problem med det. Svenska kyrkan är öppen. Sen tror inte jag att alla i Svenska kyrkan älskar yoga. Det har jag respekt för. Blir jag tillfrågad kan jag hålla en klass, men det är inget jag predikar för – att vi borde yoga i kyrkan. "Yogan kan hjälpa till att få en upplevelse av sin tro och få kontakt med något som är större."

Yogan kom in i hennes liv 1997 när hon pluggade på universitetet. 

– Jag hade alltid tänkt att yoga verkade spännande. Då såg jag en lapp med en kvinna som höll i hathayoga. Jag tänkte direkt "det vill jag gå på".

Hatha är en fysiskt krävande yogaform där man utför olika ställningar och jobbar med andning och rörelse. Hon fastnade på en gång.

– Det låter lite klyschigt, men jag kände att nu har jag hittat hem.

Nu, närmare 25 år senare, yogar hon nästan varje dag. Ibland blir det längre pass, ibland kortare.

undefined
Det var inte självklart för Karin Svensson att hon skulle bli yogalärare. Att gå yogautbildningar gjorde hon mest för sin egen skull. Men det ena ledde till det andra och nu kommer hon att leda flera klasser inom olika yogaformer.

Efter att ha utövat hathayoga en tid hittade hon till kundaliniyogan, som består av andnings- och fokuseringstekniker. Här ingår rörelser, avslappning samt olika typer av meditationer. Det blev en helt ny upplevelse för henne, men hon upptäckte snart att den passade henne perfekt.

De yogaformer Karin är mest inriktad på drar mer åt den meditativa hållet och det är också de hon kommer att undervisa i. På Yogaliv i Kinda kommer eleverna att få utöva kundaliniyoga, medicinsk yoga, mem gong yoga och sensing yoga. Gemensamt för de yogastilar hon undervisar i är att de handlar om att gå ner i varv, och att stärka kroppen och nervsystemet.

– Yogan är förening av sinne, kropp och själ. Kundaliniyogan är en mer andlig yoga, samtidigt som den är fysisk. Men också för sinnet är kundaliniyogan nästan överlägsen andra yogaformer.

En stor utmaning i kundaliniyogan går ut på att våga och orka hålla ut i vissa ställningar.

– Man tänker att det här klarar jag inte, men sen så inser man att det är mitt sinne som säger att jag inte kommer att klara det. Jag kommer aldrig att skada mig i positioner, men om jag håller ut så kommer det hända någonting. Jag kommer att börja förlita mig på mig själv. Då växer man och det händer saker i kroppen och hjärnan.

undefined
Yoga handlar om att få kontakt med sin kropp och vara närvarande här och nu, menar Karin Svensson. "Kan jag vara det på en plats i livet, en gång i veckan så tror jag att man kan ta med sig det här ut i vanligt livet. Yoga är inte bara när man sitter på mattan. Yoga är egentligen allt."
undefined
Yogan är inget farligt, betonar Karin Svensson. Bara man tar det lugnt som nybörjare.

Karin är noga med att betona att yogan inte ska innehålla några krav som man ska känna sig tvungen att leva upp till. Snarare kan yogan vara något man behöver.

– Den enda du utmanar är dig själv. Du kan komma och ligga ner ett helt pass. Det är helt okej. Det är oftast inte så i det vanliga samhället, där ska man prestera.

Alla kan yoga, oavsett kroppsstorlek och ålder, menar hon.

– Yogan är en del av livet. För mig är det inget konstigt, extremt eller flummigt. Det är bara någonting att må bra av.

Hon förklarar att yogan ger henne kontakt med sin kropp och hjälper henne att landa, grunda sig och vara närvarande här och nu. Den har även gjort att hon lyssnar bättre på andra människor.

– Jag tycker att min själ mår bra av det.                                                                                             

undefined
Kundaliniyogan kallas ofta för hushållsyoga. Den ska kunna gå att förena med ett vanligt vardagsliv, menar Karin Svensson. "Vissa behöver fysiskt utmanande yoga och så finns de som behöver snällare yogaformer."



Yogan kan väcka saker som verka skrämmande. Vissa kan börja gråta. "Den innehåller både rörelse och stillhet. Vi är inte vana att bara vara stilla. I den stillheten kan det dyka upp känslor, vilket jag ser som något positivt", säger Karin Svensson.
Yogan kan väcka saker som verka skrämmande. Vissa kan börja gråta. "Den innehåller både rörelse och stillhet. Vi är inte vana att bara vara stilla. I den stillheten kan det dyka upp känslor, vilket jag ser som något positivt", säger Karin Svensson.
Yogastilar

Hathayoga: fysiskt krävabde yoga

Kundaliniyoga: består av andnings- och fokuseringstekniker. Här ingår rörelser, avslappning samt olika typer av meditationer.

Medicinsk yoga: terapeutisk yogaform, som knyter samman gamla yogiska redskap med modern västerländsk vetenskap.

Sensing yoga: kretsar kring de rörelser som redan finns i vår kropp och väntar på att återupptäckas, väntar på att kännas.

Mem gong yoga: terapeutisk yogaform som också bygger på ljud, intention och intuition.

Källa: yogalivikinda.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!