Vi träffar Johan Andersson, företagets vd sedan nära 15 år. I hans kontor på Klintvägen i Kisa varvas papper och pärmar med detaljer i lättmetall. Han visar upp en instrumentspanelsbalk och fortsätter med ett svänghjul för motorsågar.
– Jag brukar säga att vi tillverkar avancerade automationsverktyg. Vi jobbar mot producenter av lättmetall, gjuterierna till exempel. Låt säga att ett företag får ett uppdrag att producera en ny oljepump, då behöver de en mängd utrustning för att kunna göra det. Det är här som vi kommer in i bilden, berättar vd:n och förklarar att företagets huvudnisch är så kallade "skäggverktyg", verktyg som gradar, tar bort överskottsmaterial, från gjutna detaljer.
För drygt sju år sedan gjordes en rad förändringar inom företaget. Dels byttes lokal vilket ledde till en fördubbling av verksamhetsyta, till dagens cirka 1 450 kvadratmeter. I samband med detta formulerades också en ny strategi, där siktet sattes mot utlandet.
– Vi befann oss i ett moment 22. Samtidigt som vi bedömde att vi inte hade mer marknad att växa på nationellt insåg vi att vi också var för små för att växa internationellt. Det var då vi påbörjade arbetet för att formulera en ny idé, redogör Andersson och fortsätter:
– I min enfald trodde jag att våra kunder hade stenkoll på vad vi höll på med, men det visade sig inte alls vara så. Därför blev vår tanke att med ett bredare erbjudande, alltså en större tydlighet, växa på befintlig marknad. En tillväxt som i sin tur skulle möjliggöra export.
När åren sedan satsningen summeras är det med en fördubblad omsättning, en utökad maskinpark och fler anställda, dessutom har exporten ökat från nio till 25 procent. Detta gör att de nya lokalerna redan har blivit för trånga.
– Tillväxt kräver mycket resurser och i dag har vi prospekt för att bygga ut. Problemet för vår del är att vi inte har någon kapitalstark ägare i bakgrunden, istället hänger mycket på samarbetet med vår bank. Jag anser att vi har stor potential, men då ska vi, som litet företag, också klara av den resan, säger Andersson och avslutar med att blicka framåt:
– Den verksamhet som vi har i dag kräver lång utbildningstid på våra operatörer. För vår del var nedläggningen av Allhamra ett stort avbräck men jag har alltid sagt att det är i Kisa som vi ska växa. Personalen får vi försöka trolla fram på något vis.