Hundköpet spårade ur – köparen åtalas för brott

När en kvinna i 40-årsåldern, hemmahörande i Kinda, fick hem sin nya hund på prov ansåg hon att den hade vanvårdats. Hon behöll den, vägrade att betala och åtalas nu för brott.

En kvinna, hemmahörande i Kinda, tog över en pitbull på prov men vägrade att lämna tillbaka den. Nu åtalas hon. (Hunden på bilden har inget med brottet att göra)

En kvinna, hemmahörande i Kinda, tog över en pitbull på prov men vägrade att lämna tillbaka den. Nu åtalas hon. (Hunden på bilden har inget med brottet att göra)

Foto: BULLIT MARQUEZ

Kisa2021-09-30 14:00

Det var i juli tidigare i år som den åtalade kvinnan svarade på en digital försäljningsannons. Annonsen rörde en fem månader gammal hund, av rasen pitbull, som sökte ett nytt hem. "Vi placerar om henne på grund av att vi tyvärr inte har tid för en hund just nu", skrev säljaren i annonsen. En skriftlig konversation startades och resulterade sedan i en överenskommelse där hunden, under fem dagar, skulle testa på att bo hos den nu åtalade kvinnan. Om allt gick bra skulle affären, på 15 000 kronor, genomföras – menar säljaren.

När säljaren, efter ett par dagar, försökte kontakta den eventuella köparen fick hon inget svar. I förhör berättar säljaren att hon, med dolt nummer, till slut fick fatt i köparen som då "lät konstig". Köparen lovade, under samtalet, att ringa tillbaka men gjorde aldrig det.

Anledningen till agerandet är enligt den åtalade kvinnan att hunden ska ha vanvårdats av säljaren. Den ska, när den kommit hem till henne, ha saknat päls på bakbenen, haft tejpade öron och varit "alldeles för smal, uppstressad och rädd". Kvinnan polisanmälde därför säljaren för djurplågeri men enligt polisens förundersökning har dessa misstankar inte kunnat stärkas.

Efter tre veckor beslagstogs hunden av polis och återlämnades till säljaren. Nu, drygt två månader senare, åtalas kvinnan för olovligt förfogande men förnekar brott och gör anspråk på hunden. Straffet för brottet är böter eller fängelse upp till ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!