Ingen får sätta hinder för badgäster

Nyhet ett: Pinnarps camping har inte bytt ägare. Nyhet två: Kinda kommun inleder ett tillsynsärende för att bevaka och säkra allemansrätten vid badstranden.

Pinnarps bostadsrättsförening är närmaste granne med campingområdet.

Pinnarps bostadsrättsförening är närmaste granne med campingområdet.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2018-08-23 05:00

Uppdraget att hitta en lösning har gått till Tommy Johansson, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Kinda.

Han ser det som en självklarhet att kommunen håller kontakt och för samtal med alla inblandade.

– Vi ska se över helheten i dialog med arrendator och bostadsrättsförening. Målet är att hitta ett sätt så att alla kan trivas på området under den lagstiftning som vi lyder under.

För Tommy Johansson är utslaget efter den juridiska prövningen hos länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten glasklar.

Det är allemansrätten och därmed allmänhetens tillgång till sandstranden vid sjön Övre Föllingen som gäller. Vid campingdelen, men också strandremsan som hör till Pinnarps bostadsrättsförening.

– Att värna om allemansrätten är det enda vi kan ha synpunkter på och att inget begränsar den i form av skyltar eller avspärrningar.

Det är ingen hemlighet att det har förekommit kontroverser de senaste somrarna när campingens ägare försökt hindra badgäster från att komma ner till badet.

– Bemötandet är en polisiär fråga, säger Tommy Johansson.

Han konstaterar samtidigt att de signaler han fått hittills pekar på att sommaren 2018 i Pinnarp har lockat många badgäster och att det mesta har gått lugnt tillväga.

Campingen drivs av arrendatorerna paret Gooitzen Elzinga och Jildou Schotanus sedan den första augusti.

De känner till de tidigare badplatskonflikterna men framhöll i en artikel den andra augusti att "vi har många, fina gäster på stranden och allt är bra".

Efter kammarrättens beslut i juni att inte ge campingägarna Annika och Dennis Seegers prövningstillstånd till förvaltningsöverdomstolen tog Kinda kommun hjälp av polis för att hålla ett vakande öga över campingområdet och badet.

Syftet var att ingen skulle behöva bli krävd på avgift eller rentav bli bortkörd. Vilket har hänt.

Frågan är hur polisen vill summera den gångna badsäsongen vid Pinnarp. Sofia Hedberg är kommunpolis i Kinda.

– Från vår horisont har det inte hänt så mycket och vi har inte fått in några anmälningar.

Hon betonar att allemansrätten saknar straffansvar. Däremot kan händelser som hot eller ofredande leda till en civilrättslig prövning.

En markering som utestänger och gör allmänheten osäker.
En markering som utestänger och gör allmänheten osäker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om