Inte längre smitta på kommunens boende

Från förra helgen finns inte längre något fall av covid-19 i kommunens verksamheter. "Det är en stabil situation just nu", säger vård- och omsorgschefen Ida Björkman.

Ida Björkman bekräftar att det inte längre finns smitta i kommunens verksamhet.

Ida Björkman bekräftar att det inte längre finns smitta i kommunens verksamhet.

Foto: TT/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-11-19 22:00

Det var den femte november som ett fall av covid-19 bekräftades på ett särskilt boende i Kinda kommun. Från förra helgen finns inte längre någon misstänkt eller bekräftad smitta.

– Men vi har fortsatt hög beredskap med tanke på hur det ser ut i samhället med smittspridningen. Vi har beredskap för att kunna öppna upp vår kohort-avdelning med mycket kort varsel om det behövs, säger Ida Björkman.

Efter att fallet bekräftats började kommunen smittspåra tillsammans med smittskyddsenheten.

– Smittspårningen ledde inte till att vi fick svar på hur smittan kommit in i verksamheten. Det man har fokuserat på har varit att säkerställa att alla som möjligtvis kunnat bli exponerade för smittan har varit extra observanta. Och i det här fallet så var det ingen mer som blev smittad.

Grunden till att man lyckats undvika nya fall är enligt Björkman att personalen följer de basala hygienrutinerna noggrannt. Innan sommaren började verksamheterna med rutinen att använda visir och munskydd vid alla ansiktsnära moment.

– Även när vi inte har en misstänkt eller bekräftad smitta i vår verksamhet. Så fort vi har en misstänkt eller bekräftad smitta så går vi på med full skyddsutrustning.

Är du nöjd över hur ni hanterade smittan i verksamheten?

– Absolut. Under hela den här tiden som har varit och fortfarande är så är jag väldigt stolt över alla våra medarbetare och chefer som gör sitt yttersta varje dag, säger Ida Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!