Ledningsbygget trappas upp – så påverkas omgivningarna

Efter år av rättsliga processer har överklagandet, av Eons nya kraftledning, nått vägs ände. Nu trappar energibolaget upp takten i projektet – något som kommer att synas och höras.

Eons projektledare för kraftledningsbyggnationen Per Andersson och Emil Landqvist har ett par hektiska år framför sig. "Målsättningen är att allt är klart vid årsskiftet 2023/2024", förklarar Landqvist.

Eons projektledare för kraftledningsbyggnationen Per Andersson och Emil Landqvist har ett par hektiska år framför sig. "Målsättningen är att allt är klart vid årsskiftet 2023/2024", förklarar Landqvist.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-10-13 06:00

"Mark- och miljööverdomstolen har kommit fram till att det inte finns skäl för att ge prövningstillstånd". Så står det i de båda domar som, vid månadsskiftet september/oktober, fastställdes vid Svea Hovrätt. Det gör att projektet, som pågått i långt över ett decennium, till slut har fått grönt ljus till 100 procent. Även om energibolaget Eon redan har utnyttjat sitt förtida tillträde, och avverkat skog för den nya 130-kilovoltsledningen mellan Kisa och Vimmerby, har den rättsliga processen medfört en osäkerhet.

undefined
Projektets referensgrupp, innehållande representanter från Eon, Kinda och Vimmerby kommun samt LRF Kinda och Kalmar län, träffades under vecka 42 för "uppstartsmöte".

– Ja, detta är en jättestor dag för oss. De första staplande stegen togs 2006-2007 någon gång och det är en ofantlig lång tid som den här processen har tagit – mycket energi har gått åt för att bana väg för detta, konstaterar regionchefen Björn Persson när han, tillsammans med sina kollegor, träffar representanter från LRF Kinda och Kalmar län samt Kindas och Vimmerbys kommuner.

– Att nu har tillstånden i hamn gör att vi kan vrida om startnyckeln och steppa upp arbetet. Vi närmar oss ett första spadtag med stormsteg, fortsätter han.

Det är flera byggnationer längs kraftledningens sträckning som kommer att pågå parallellt. I mitten av november, om drygt en månad, är tanken att uppförandet av transformatorstationerna i Horn och Gullringen ska påbörjas – ett uppdrag som företaget Siemens AB har tilldelats. Därefter, under kvartal två nästa år, kommer Vattenfall Services att inleda byggnationen av själva ledningen. Den tredje entreprenören som engageras i projektet är Omexom. Deras ansvar är att förbereda anslutningen vid stationen i Vimmerby.

undefined
"Detta är en stor dag för oss", konstaterar regionchef Björn Persson som har följt projektet, Eons just nu största, de senaste 13 åren.

Projektledaren Per Andersson, med speciellt ansvar för stationsbyggnationerna, berättar mer:

– I Horn kommer man initialt att höra att arbetet drar igång. Vi måste spränga en hel del berg på tomten och vi kommer att gå ut med information längre fram. Datum är inte satta men det kommer givetvis att vara en del buller under en viss period och under vissa tider.

– När det gäller monteringen av ledningen har vi bedömt att det, framförallt på sträckan Kisa-Gullringen, kommer att krävas helikoptrar. Utöver det kommer det väl att vara materialtransporterna samt maskinerna på skogsvägarna som märks allra mest, fortsätter Emil Landqvist, projektledare för ledningsbyggnationen.

Hur kommer ni göra för att minska projektets påverkan på omgivningarna?

– Vi kommer att föra en dialog med markägarna kring vilka vägar vi får lov att använda för att komma ut till ledningsgatan. I Horn, vid transformatorstationen, kommer vi att bygga en anslutningsväg för att förhindra trafikstockning, svarar Landqvist.

– Inför arbetet kommer vi att inspektera vägar för att, när arbetet är slutfört, kunna se om statusen är den samma. Om vi hittar en differens så är det upp till oss att hantera det, fyller regionchef Persson i.

undefined
Maria André är ny projektkommunikatör och kommer att intensifiera dialogen med markägare, allmänhet och andra berörda under projektets byggnationstid.

När den nya 130-kilovoltsledningen anslutits till stationen i Gullringen kommer rivningen av den befintliga 40-kilovoltsledningen fram till Södra Vi, och senare vidare till Vimmerby, att påbörjas. Målsättningen är att allt ska stå klart vid årsskiftet 2023/2024.

– Vår största utmaning blir att tajma stationsbyggnationerna med ledningsbygget så att det inte är någon entreprenör som behöver stå och stampa, konstaterar Emil Landqvist.

De båda kommunledningarna som berörs, i Kinda och Vimmerby, är positiva till att projektet nu blir verklighet. Christer Segerstéen (M), Kindas kommunalråd, betonar vikten av redundans – alltså att kommunens elförsörjning kommer från två separata kraftledningar.

– Vi har en tung processindustri i kommunen, jag tänker framförallt på pappersbruket Sofidel, som är beroende av en konstant elförsörjning 24 timmar om dygnet. Vid korta strömavbrott är det en väldig process för att få igång produktionen igen. Därför är det bra att vi nu säkrar upp elförsörjningen och får ett mer stabilt nät, konstaterar Segerstéen.

undefined
Ola Gustafsson (KD) och Christer Segerstéen (M), från Vimmerby respektive Kinda kommun, är positiva till projektet. "Det är väldigt betydelsefullt för våra industrier", konstaterar Gustafsson.

Ola Gustafsson (KD), ordförande i Vimmerbys samhällsbyggnadsutskott, kommenterar projektet så här:

– För oss handlar det mycket om Ljunghälls i Södra Vi. De behöver mer kräm ur ledningarna och en större säkerhet än vad Eon kan leverera i dag. Just nu hindras de i sin utveckling och utbyggnad.

Regionchef Björn Persson igen:

– Vi kan aldrig lova att sista strömavbrottet har varit, det är det ingen som kan göra, men det här är ett sätt att eliminera incidenterna i så stor utsträckning som möjligt.

Mer om projektet

Diskussionerna kring Eons nya 130-kilovoltsledning mellan Kisa och Vimmerby inleddes för drygt 15 år sedan. Projektet är energibolagets största just nu pågående kraftledningsprojekt om beräknas kosta i runda slängar 350 miljoner kronor. Den nya luftledningen kommer att ansluta vid transformatorstationer i Vimmerby, Södra Vi, Gullringen, Horn och Kisa.  Mellan Vimmerby och Gullringen kommer den nya ledningen att ersätta en 40-kilovoltskraftledning längs stor del av sträckan.

Karta: Leoparden, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!