Kraftledning mellan Kisa och Vimmerby – halvvägs framme

Ett projekt som planerats i 15 år. Nu har bygget nått halvvägs. Den nya kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby ska stå klar sommaren 2024.

Björn Persson, kommunikationschef region, Eon och projektledare Per Andersson berättar om den nya kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby som kommer att stå helt klar sommaren 2024.

Björn Persson, kommunikationschef region, Eon och projektledare Per Andersson berättar om den nya kraftledningen mellan Kisa och Vimmerby som kommer att stå helt klar sommaren 2024.

Foto: Victor Bomgren

Kisa2023-09-23 12:00

Vi befinner oss i Gullringen.

Ett stopp mellan Kisa och Vimmerby.

Här riktas just nu stort fokus på den transformatorstation som är en viktig knutpunkt i den nya kraftledningen som hamnade på ritbordet redan 2008.

Nytt har ersatt det gamla och en liknande station är redan på plats i Horn och ytterligare en är på väg att anslutas i Södra Vi.

Projektet, som sträcker sig utmed de fem milen mellan Kisa och Vimmerby, omfattar dessutom en övergripande upprustning och modernisering av transformatorstationerna i de bägge orterna.

– Vi har nått fram till ett historiskt datum. Halva sträckan är avklarad. Det är en stor dag för Gullringen som kopplats upp och nu återstår Södra Vi och Vimmerby innan vi är klara, säger Björn Persson, kommunikationschef region vid energidistributören Eon.

undefined
Att den nya transformatorstationen i Gullringen står klar och har kopplats på måste såklart förevigas

Han uppger att den gamla kraftledningen mellan Vimmerby och Gullringen mäktade med 40 kilovolt medan den nya är på 130 kilovolt. 

I bägge riktningarna dessutom.

Om ett avbrott uppstår norrut kommer leveransen att ske söderifrån.

– Ny teknik, mer kraft och mindre sårbart. Jag kan inte garantera att det inte kommer att ske några strömavbrott i framtiden, men de kommer bli betydligt färre till antalet, fortsätter Persson.

undefined
Det är omkring 15 mil kraftledning som kommer att dras mellan Kisa och Vimmerby när allt är klart.

Från såväl Kinda som Vimmerby välkomnas satsningen.

– Ett bra tillskott för våra medborgare och industrier som är beroende av säkra elleveranser, säger Conny Forsberg (S), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Kinda.

undefined
Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, gläds åt att den nya kraftledningen kommer på plats.

Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, håller med:

– Det här är såklart glädjande för alla i Vimmerby kommun, inte minst kanske för våra stora industrier, exempelvis Åbro och Arla, säger hon.

Oppositionsråd Niklas Gustafsson (M), lyfter fram Ljunghäll AB i Södra Vi som säkert jublar över tillkomsten av den nya kraftledningen.

– De har slagit i taket vad beträffar den gamla ledningen. Där kan man inte ens tända en extra glödlampa utan att riskera att propparna går, säger han och fortsätter:

– Nu får de, liksom många andra företag, ökade möjligheter att utvecklas och nyanställa. 

– Vi står dessutom med ledig industrimark dit vi kan locka näringsidkare att etablera sig med dessa förbättrade möjligheter till säkrare elleveranser.

Kostnaden för hela projektet, från första spadtaget till att strömmen kan slås på vid transformatorstationen i Vimmerby?

Omkring 350 miljoner kronor.

undefined
En översiktsbild av den nya transformatorstationen i Gullringen. Byggkostnad cirka 20 miljoner kronor.
Mer kraft i ledningarna mellan Kisa och Vimmerby.
Mer kraft i ledningarna mellan Kisa och Vimmerby.
Karta: Gullringen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!