Komikern om showen: "Handlar mycket om sex"

Kisabördiga Jessica Karlén turnerar världen runt med sina föreställningar. I november kommer hon till Linköping Comedy Festival.

Att stå på scen och leverera bitar av sig själv kväll efter kväll känns för det mesta väldigt fint, menar Jessica Karlén.
Med tiden har hon också fått erfarenhet. Att gå upp på scenen blir till en rutin, något hon "bara gör". Gillar inte folk hennes show gör de inte det. Och det bekommer henne inte.
"Visst är det emotionellt och hårt jobb, men publiken måste inte tycka om mig."

Att stå på scen och leverera bitar av sig själv kväll efter kväll känns för det mesta väldigt fint, menar Jessica Karlén. Med tiden har hon också fått erfarenhet. Att gå upp på scenen blir till en rutin, något hon "bara gör". Gillar inte folk hennes show gör de inte det. Och det bekommer henne inte. "Visst är det emotionellt och hårt jobb, men publiken måste inte tycka om mig."

Foto: Kathryn Le Roux

Kisa2023-11-07 15:09

Jessica Karléns föreställning "Queen and sober" handlar delvis om henne själv.

– Det är en lifestory, med en twist. Hur det eskalerar till att köpa en one-way ticket till Brasilien efter att ha fått en pyskos i en dokusåpa till att be om hjälp att sluta dricka alkohol. Det handlar mycket om sex och konsumtion av män, säger hon.

I fokus en ung kvinna som vill vara en bra människa. Som vill bli älskad och hitta ut i världen. Någonstans på vägen går det snett. Det hela utvecklas till en rad beroenden: bekräftelse från män, alkohol och droger.

– Det bygger på mig själv. Det ska inte vara tungt att gå på humor. Samtidigt tänker jag att genom humor vi kan ta oss an tunga grejer.

Hon har kört sin föreställning i Edinburgh, Manchester och Lund, och i januari är det dags för Perth i Australien.

undefined
Att stå på scen och leverera bitar av sig själv kväll efter kväll känns för det mesta väldigt fint, menar Jessica Karlén. Med tiden har hon också fått erfarenhet. Att gå upp på scenen blir till en rutin, något hon "bara gör". Gillar inte folk hennes show gör de inte det. Och det bekommer henne inte. "Visst är det emotionellt och hårt jobb, men publiken måste inte tycka om mig."

Queen and sober är en utarbetad version av det humoralbum som hon släppte i augusti i år. Den 9 november är det dags för Linköping. Då kliver Jessica upp före detta Galleri Blås scen.

Jessica på scen är extrovert och söker kontakt. Jessica privat är betydligt med introvert: hon vill sitta hemma, virka och lyssna på radio.

– Men Jessica på scen en del av mig. Att vara på scen är ett sätt för mig att kunna uttrycka vissa delar som jag inte kan uttrycka privat. Jag kan gå "all in" och vara den där galna och gränslösa människan som vill ha allt.

Det finns befrielse i det.

– På scenen kan jag leka med min identitet på ett annat sätt. Gränsen byggs av rummet, där och då. På scenen kan vad som helst hända. 

Man kan göra humor av allt, menar hon.

– Men inte alltid. Man får känna in rummet.

Hon skulle exempelvis inte skämta om Israel – Palestina. I alla fall inte idag.

undefined
Jessica Karlén är uppvuxen i Kisa. Många känner till hennes pappa som är lite av en revylegend på orten. Att som barn få ta del av studieförbundens teaterkurser har betytt mycket för henne.

Den stora stand-up-rutinen, att komikern pratar med publiken och attackerar dem, nästan elakt, ger hon inte mycket för. Det hon går igång på är snarare att allt kan hända under en stand-up.

– Att det är en risk som finns i rummet. Alla inblandade vet att det här inte är förberett. Vi vill ha den farliga känslan. Vi vill ha på riktigt.

undefined
Jessica Karlén får ofta en nära relation till sin publik. De blir nästan som kompisar, menar hon.

Jessicas stora humorspaning just nu är clownerna. De är på återtåg menar hon.

– Att vi både får gråta och skratta. Det är väldigt, väldigt allvarligt OCH roligt.

I sommar åker hon till Paris för att gå en clownkurs. 

– Jag håller på med en ny föreställning som blandar clown, performance och stand-up. Jag hakar på den trenden istället för att vara elak. Jag vill verkligen få publiken att känna kärlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!