Sporten är fokus i Julius konstutställning

Den 22 oktober finns en ny konstutställning tillgänglig på Kisa bibliotek, där 29-årige Julius Nord är konstnär. Sport är ett genomgående tema.

Hur tolkar du Julius verk? Han föredrar att skapa konstverk med en kombination av föreställande och ickeföreställande motiv.

Hur tolkar du Julius verk? Han föredrar att skapa konstverk med en kombination av föreställande och ickeföreställande motiv.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2021-10-22 11:11

– Alla motiv i de här verken är hämtade från sportvärlden, berättar Julius Nord när vi träffas på Kisa bibliotek.

Han i full färd med att hänga upp sina konstverk inför den stundande utställningen. Under ungefär en månads tid, från och med den 22 oktober, kommer hans verk att finnas på Kisa bibliotek för allmänhetens beskådan.

undefined
Julius tycks vara väldigt noggrann när han hänger upp sina tavlor. Det är ett rum på biblioteket i Kisa som kommer få agera utställningslokal för hans verk kommande månad.

– Den här utställningen är en blandning mellan föreställande och ickeföreställande. Vissa motiv är mer igenkännbara och vissa får man leta lite mer i för att hitta greppet, förklarar Julius.

Genom åren har hans konstnärskap utvecklats på flera olika sätt.

– Tidigare arbetade jag med ett väldigt tydligt bilddjup, men jag tröttnade lite på just den typen av arbete så jag försökte helt enkelt hitta ett sätt att platta till bildytan. Då började jag måla av fasader och skyltar och så där, för de är ju väldigt platta.

För ungefär två år sedan började han dessutom att kombinera sitt sportintresse med sitt konstnärskap. Det skedde av en slump, berättar han.

undefined
Tidigare målade Julius tavlor med mycket bilddjup. Så småningom kom han att tröttna på det och började då att måla plattare tavlor istället. Just sportkontexten kom han in på av en slump.

– En dag var jag i en sportbutik. Ljuset där inne föll väldigt fint på golvet där det fanns en blå löparbana målad. När jag ser något som tilltalar mig så tar jag alltid en bild, så det gjorde jag även den gången och sedan gjorde jag två målningar av den löparbanan. Det fick mig att inse hur pass rotad jag faktiskt är i sportvärlden. Jag har alltid hållit på mycket med sport, både som ung och nu, så jag tog fasta på det och dök ännu djupare in i den här sportkontexten.

Målandet överlag upptäckte Julius i tonåren.

– Jag var aldrig någon som tecknade eller hade ett intresse för bild som barn, utan det kom först i högstadiet.

I dag är konstnärskapet däremot en stor del av hans liv och vardag. Efter en uppväxt i Linköping bor han nu i Stockholm med sin fru, dotter och hund. Där studerar han på Kungliga konsthögskolan.

undefined
Att få måla på heltid är ett privilegium, säger Julius.

– Min utbildning heter "Frikonst". Jag är inne på fjärde året av fem nu. Där arbetar jag med mina egna projekt samtidigt som jag blir vägledd av professorer och andra studenter. Det är verkligen ett privilegium. 

Vad gäller den här utställningen, vad vill du förmedla för känsla?

– Jag brukar sällan tänka att jag ska förmedla eller säga någonting med min konst, utan jag vill ha en väldigt öppen ingång. Jag uppskattar konst när den är fri från pekpinnar eller åsikter.

Från och med den 22 oktober finns flera konstverk av Julius Nord på Kisa bibliotek för allmän beskådan. För att hänga konstverken rätt använder sig Julius av linjelaser.
Från och med den 22 oktober finns flera konstverk av Julius Nord på Kisa bibliotek för allmän beskådan. För att hänga konstverken rätt använder sig Julius av linjelaser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!