Julklappsraseriet: "Måste hushålla med våra resurser"

Kisa handel och service är fortsatt upprörda över kommunens val att inte köpa ett presentkort som stöttar den lokala handeln. "Man kan stötta hela Kinda med presentkort", säger centrumsamordnaren Gudrid Hansen på Kisa handel och service.

Centrumsamordnaren Gudrid Hansen på Kisa handel och service.

Centrumsamordnaren Gudrid Hansen på Kisa handel och service.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-16 10:00

Efter att det kommit fram att kommunens julklapp till sina anställda blir ett digitalt presentkort som inte gäller den lokala handeln i Kisa, så är handlarna missnöjda

Centrumsamordnaren i Kisa, Gudrid Hansen, menar att man genom kommunikation kunde ha tagit fram ett alternativ som gäller hela Kindas lokala handel.

– Det är klart att man ska agera med hjärtat när vi har en pandemi. Då går man inte till ett digitalt företag och köper ett presentkort bara för att man tycker att det är enkelt, säger Hansen.

Hon menar att det har saknats kommunikation från kommunens sida när det gäller att hitta en lösning. 

Kommunchefen Sergei Sorokin säger att han förstår Gudrid Hansens resonemang.

– De flesta vill gärna ha mer kontakt med oss. Men vi måste hushålla med våra resurser och vi betraktar den här frågan som främst en personalfråga och inte en näringslivsfråga, säger Sorokin och fortsätter:

– Till saken hör också att vårt näringslivsarbete är under omvandling. Därför har de etablerade vägarna till kommunikation inte fungerat exakt som de gjorde förut.

Under försommaren stöttade kommunen bland annat turistnäringen och lokala producenter i Kinda via ett presentkort till sina anställda. Gudrid Hansen tycker att man skulle kunna bygga vidare på det konceptet till julen och utökat det till att även omfatta handel & service. 

– Med felaktiga eller ogenomtänkta beslut skapar man enbart motsättningar istället för känslan av att vi jobbar mot och för samma sak, menar Gudrid Hansen.

Hur hade man kunnat utfärda ett sånt presentkort enligt dig?

– Den frågan kan du ställa till kommunen som kunde göra så i våras. Jag kan inte lägga min tid och energi på att försöka förklara hur man ska göra den lösningen. Men det ska man kunna göra i och med att det funkar i Ydre och Vimmerby och på andra ställen, säger Hansen.

Exempelvis kommunerna Ydre och Vimmerby har tagit fram en lösning som premierat den lokala handeln till julen. Kommunchefen Sorokin menar att Kisa inte hittat en lösning som är bättre än den de valt. 

– Vi har lagt tid och energi på att hitta lösningar för att gynna både det lokala näringslivet och medarbetarna. Men det var inte riktigt rimligt och hanterbart utifrån de resurser och förutsättningar vi hade, säger Sergei Sorokin.

Kommunchefen Sergei Sorokin.
Kommunchefen Sergei Sorokin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!