Karta: Här är risken störst för viltolyckor i Kinda

Rothult, Efsinge och Slätmon - alla på riksväg 23/34. Det är tre av de vägpartier i Kinda där man, enligt myndigheternas statistik, bör vara extra uppmärksam på vilt.

Här, vid omkring Rothult längs riksväg 23/34, är risken stor för viltolyckor. Det visar myndigheternas statistik.

Här, vid omkring Rothult längs riksväg 23/34, är risken stor för viltolyckor. Det visar myndigheternas statistik.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-19 09:58

Tillsammans med Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis för Nationella viltolycksrådet, har vi mitt under viltolyckornas "högsäsong" gjort en djupdykning i statistiken. Från 2016 fram till i dag har totalt 1 672 anmälningar från kommunen gjorts till polisen. Allra flest, närmare bestämt 853 stycken, innefattar kollision med rådjur. Därefter följer dovhjorten, vildsvinet och älgen i fallande ordning. Hittills under 2020 har alla typer av viltolyckor i Kinda minskat i omfattning. 

– Utan att sticka ut hakan alltför mycket vill jag nog påstå att coronaviruset är anledningen. Vi har också varit i kontakt med Trafikverket som menar att vi har ett mindre antal bilar på vägarna. Det ser vi som den största faktorn till att antalet olyckor minskar i Östergötland istället för att öka som varit fallet tidigare, konstaterar Eriksson och fortsätter:

– Det man kan säga är att viltolyckorna med älg fortsätter att minska även utan coronaviruset medan dovhjorten fortsätter att hålla ett högt viltolyckstal. Vildsvinen har minskat en del - mer än virusets påverkan.

undefined
Coronapandemin har gjort att viltolyckorna minskat under 2020. Det meddelar länsansvarig polis hos Nationella viltolycksrådet Per-Anders Eriksson.

Sedan 2016 har viltolyckorna i Kinda minskat. Då noterades totalt 405 stycken och under de efterföljande åren var samma siffra 364, 301 och 352 stycken. Hittills i år har 250 viltkollisioner anmälts.

– Det skulle kunna ha att göra med de åtgärder som gjorts längs riksvägen, det skulle jag vilja påstå även om vi inte har gjort någon tydlig uppföljning. Det har bland annat stängslats, det har skapats faunapassager och det finns så kallade viltgrindar där djur lätt kan ta sig ut ur vägområdet, berättar Eriksson men poängterar sedan:

– Samtidigt har det aldrig varit lika mycket viltolyckor under ett år som just 2016. Jag vill mena att det berodde på en väldig torr höst som tvingade djuren att röra sig över större och andra områden för att söka både vatten och föda.

undefined
Denna så kallade "heat map" från Trafikverket stämmer väl överens med polisens verktyg. Noterbart är att olyckor som inte specificeras med gata eller plats registreras på Kisa tätort.

Med en så kallad "heat map" kan polisen, med relativt hög precision, identifiera de vägsträckor i Kinda där flest viltolyckor sker. Verktygets enda nackdel är att många anmälningar aldrig registreras med specifik gata eller plats. Dessa placeras istället i Kisa tätort vilket inte överensstämmer med verkligheten. Trots allt är det ett antal platser i kommunen som sticker ut. Här listar vi några av dem, i olika kommundelar, utan inbördes ordning:

Efsinge, söder om Rimforsa på riksväg 23/34.

Rothult, söder om Kisa på riksväg 23/34.

Slätmon, mellan Kisa och Rimforsa på riksväg 23/34.

Oppeby, omkring avfarten till Björkfors på länsväg 134.

Ämmern, vid sjön Ämmerns södra spets på länsväg 134.

Äpplerum, mellan Horn och riksvägen på länsväg 135.

Pinnarp, omkring sjöarna Övre och Nedre Föllingen på länsväg 134 väst om Kisa.

undefined
Det finns flera platser i Kinda där risken för viltolyckor är som störst. Bland annat Efsinge, Slätmon och Rothult.

– Det man ska komma ihåg när man kollar på den här kartan är trafikmängden på vägarna, det är ofta det som gör att olyckorna sker även om viltstammens storlek givetvis också spelar in. Att riksvägen är drabbad är inte så konstigt men det ska enligt mig, trots allt, inte ske så här mycket olyckor, konstaterar Eriksson och avslutar:

– Det finns planer för att vi inom det regionala rådet tillsammans med Trafikverket ska titta på de mest viltolycksdrabbade vägarna. Vad kan vi göra där mer än att bygga om och sätta upp stängsel? Finns det några innovativa förslag? Nu har coronaviruset kommit i vägen men när vi kommer igång igen är det inte omöjligt att vi snappar upp vägar i Kinda.
 

Viltolyckor 2016-2020

Här listas antalet viltolyckor i Kinda sedan 2016 fram till 12:e november 2020, fördelat på viltslag:

Rådjur, 853 stycken (varav 123 under 2020)

Dovhjort, 332 (49)

Vildsvin, 261 (38)

Älg, 53 (5)

Kronhjort, 13 (1)

Utter, 7 (3)

Örn, 4 (2)

Lo, 1 (0)

Karta: Efsinge, riksväg 23/34
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!