Kassan tömdes hos förening i Kinda – grov förskingring

Kassan på omkring 300 000 kronor tömdes hos lokalföreningen i Kinda. Brottet utreds nu som grov förskingring, uppger förundersökningsledaren Karl-Johan Lantz.

Kisa2023-09-19 09:57

Det var i slutet av mars i år som det upptäcktes att kassan vid Hörselskadades riksförbunds (HRF) lokalförening i Kinda hade länsats på pengar.

Totalt handlade det om cirka 300 000 kronor som hade försvunnit, vilket i princip var hela behållningen på föreningens konto.

– Det som fanns kvar var 86 kronor, säger en högt uppsatt person i föreningen och suckar.

En anmälan gjordes omedelbart till polisen som fram till nu samlat in en hel del uppgifter och material kring det misstänkta brottet.

– Vi har kommit en bit på väg, men är ännu inte framme vid punkten där vi kan lämna över utredningen till åklagare för vidare hantering, säger förundersökningsledaren Karl-Johan Krantz.

Han betonar att ärendet prioriteras tillsammans med ett antal andra fall av liknande karaktär.

– På senare tid har vi fått in flera anmälningar om förskingringar och bedrägerier och det är såklart oroväckande.

Krantz uppger att en person med koppling till föreningen i Kinda är misstänkt för att ha lagt beslag på hela summan som är försvunnen.

– Mannen kommer inom kort att kallas till förhör. Det återstår också ett antal andra åtgärder innan vi är helt klara, säger han.

Det ligger sedan på en åklagares bord att besluta om det ska väckas åtal eller inte.

I straffskalan för grov förskingring ingår fängelse, men Karl-Johan Lantz vill inte spekulera kring en eventuell påföljd om fallet skulle prövas i en domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!