– VI kräver en rad åtgärder för att få tillbaka förtroendet för polisen inte minst på landsbygden. Vi vill bland annat att Kisa får tio fasta polistjänster, säger Andreas Carlsson.
Det är snart fyra år sedan som polismyndigheten gjorde sin största omorganisation någonsin. Målet med nyordningen var att polisen skulle komma närmare medborgarna.
– Det blev egentligen tvärtom. Man har inte lyckats med det som var tänkt med den nya polisorganisationen, säger områdespolis Peter Viveland, med 40 år i yrket, som igår fanns på plats på polisstationen i Kisa och tog emot de båda riksdagsmännen tillsammans med lokalpolitikern Lena Käcker Johansson (KD) och Denise Cassel, politisk sekreterare (KD).
Den 1 januari 2015 gick landets poliser in i en ny organisation och det blev en stor polismyndighet. Polisen har sedan dess fått mycket kritik för att kommunerna utarmats på poliser. Polisstationer har lagts ner och ersatts med poliskontor, ofta i samma lokaler som kommunernas kommunkontor.
– Polisen lokaler här Kisa har hyresavtal året ut, men bostadsbolaget vill ha en del av lokalerna redan i höst, då man har hyresgäster som vill in här, säger Peter Viveland.
En fjärdedel av lokalytan kommer dock att behållas av polisen som kommer att bygga om och entrén, till det som kommer att bli ett poliskontor, går genom kommunkontorets entré.
I dag har polisen öppet i Kisa fyra timmar på måndags eftermiddagen, mycket pekar på att det kommer bli så även i framtiden.
– Det kommer att finnas en receptionist och en polis på plats och de kommer ta emot anmälningar och andra mindre ärenden, säger Peter Viveland.
För ett tio-tal år fanns ett 15-tal poliser som tjänstgjorde i Kisa och var ute på fältet i Kinda och Ydre, dagtid, kvällar, nätter och helger. I dag är det 15 områdespoliser som ska hålla koll på buset i Linköping, Åtvidaberg, Kinda och Ydre kommuner.
– Det är lite av det här vi vill ha tillbaka. Vi vill enkelt backa och få flera tjänstgörande poliser på landsbygden och då måste vi bland annat höja lönerna för poliserna. Vårt förslag är en höjning med 5 000 kronor i månaden, säger Andreas Carlsson.
– Det är väldigt viktigt med det förebyggande arbetet och i det ligger att man har en stor lokal- och personkännedom, säger Peter Viveland.
– Fler poliser på landsbygden och återinföra lokalpolisområdena är målet, säger de båda riksdagsmännen.