Kinda avvaktar: "Vi vill ha den högsta växeln kvar"

Inget stabsläge och inga stängda verksamheter - än. Till skillnad från många andra kommuner i länet väljer Kinda att avvakta med de större coronaåtgärderna.

Kinda och kommunchefen Sergei Sorokin avvaktar med de stora coronaåtgärderna.

Kinda och kommunchefen Sergei Sorokin avvaktar med de stora coronaåtgärderna.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-10-30 17:00

– Än så länge ser smittspridningen skapligt stabil ut här och vi ser inget omedelbart behov att dra på alldeles för hårt. Vi vill ha den högsta växeln kvar ifall läget skulle förändra sig, konstaterar kommunchef Sergei Sorokin.

Antalet besökare på biblioteken begränsas, anhöriga avråds från att besöka äldreboenden och idrottshallarna stängs för träning - förutom för de som är 15 år eller yngre. Det var några av besluten som Kindas kommunledning fattade under fredagen. På måndag återsamlas krisledningsgruppen och stabsläget kan komma att aktiveras.

– Det skulle innebära att vi inkluderar några funktioner till och att vi har ytterligare något möte i veckan. I dag har vi bra beredskap och kan aktivera oss från den ena minuten till den andra.

– Det vi försöker göra nu är att hitta balansen mellan att upprätthålla våra samhällsfunktioner och göra det på ett smittsäkert sätt men jag vill också vädja till var och en av medborgarna att ta sitt ansvar, fortsätter Sorokin.

En fråga som diskuterats är hur kommunstyrelsens sammanträde under måndagen ska genomföras.

– Det är svårt att nå alla så här kort inpå så det lär blir någon sorts blandning mellan ett fysisk och digitalt möte. Efter sammanträdet har vi nog även tydligare besked om ytterligare åtgärder, förklarar Sorokin.

Under fredagen meddelade kommunchefen även att den medborgarträff som den 11:e november skulle ha arrangerats i Hycklinge ställs in och skjuts på framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!