Hög självförsörjningsgrad i Kinda: "Där sticker vi ut"

Med 78,1 procent har Kinda den högsta självförsörjningsgraden bland kommunerna i länet. Den låga arbetslösheten, som länge har varit relativt konstant, sägs vara orsaken.

Kinda har högst självförsörjningsgrad i hela Östergötland. På bilden syns Marcus Edgar, en av alla egenföretagare i kommunen.

Kinda har högst självförsörjningsgrad i hela Östergötland. På bilden syns Marcus Edgar, en av alla egenföretagare i kommunen.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2021-11-01 10:22

Det tror i alla fall Sara Frank, biträdande bildningschef i Kinda. De färska siffrorna över självförsörjningsgraden i riket, länen och kommunerna har tagits fram av organisationen Svenskt Näringsliv. I beräkningarna inkluderas personer i arbetsför ålder, mellan 20 och 64 år, samtidigt som personer med studiemedel exkluderas. För att räknas till gruppen självförsörjande måste en person antingen räknas som företagare eller ha en bruttolön som överstiger 186 000 kronor om året tillika 15 500 kronor i månaden.

undefined
Sara Frank, biträdande bildningschef på kommunen, tror att den låga arbetslösheten är den enskilt största anledningen till den höga självförsörjningsgraden i kommunen.

– Jag har svårt att tänka mig en lika avgörande faktor till den höga självförsörjningsgraden som vår låga arbetslöshet. Sedan är det klart att antalet personer som till exempel är sjukskrivna, går på ekonomiskt bistånd eller av andra anledningar inte kan vara en del av arbetsmarknaden spelar stor roll, förklarar kommunens Sara Frank.

Kindas arbetslöshet var, i månadsstatistiken för september, nere på fem procent. I Östergötland och riket var samma siffror 7,7 respektive 7,5 procent.

Vad beror den låga arbetslösheten på?

– Det vi kan se är att vi har en väldigt låg ungdomsarbetslöshet. Vi har en hög andel ungdomar som läser yrkesprogram på gymnasiet och som snabbt kommer ut i arbete. Vi har också sett att våra gymnasieelever klarar av studierna bra, svarar Frank och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis avgörande att vårt näringsliv inte har haft någon stor pandemieffekt. Arbetsmarknaden är stabil och det finns många företag som tar emot ny personal och utbildar dem på egen hand.

undefined
Johan Gustafsson, Svenskt Näringslivs regionchef i Östergötland, tycker att yrkesprogrammen inom vuxenutbildningarna i större utsträckning behöver anpassas efter arbetsmarknadens behov.

Är självförsörjningsgraden tillräckligt hög?

– Det är klart att man inte kan tycka att den är tillräckligt hög. Samtidigt kommer det alltid finnas personer som inte har möjlighet till ett eget arbete av den omfattningen. Det vi främst kan påverka är arbetslösheten, svarar Frank.

Johan Gustafsson är östgötsk regionchef för Svenskt Näringsliv. Så här kommenterar han Kindas siffror:

– Man kan absolut säga att Kinda är bäst i länet. Att ha en hög självförsörjningsgrad gör att kommunen har mer pengar att lägga på välfärden. En person som inte kan försörja sig själv är en stor ekonomisk påfrestning.

Hur kan Kinda höja siffran ytterligare?

– När det kommer till företagens kompetensförsörjning har kommunerna en viktig roll att spela. Det behöver ordnas utbildningsplatser anpassade efter arbetsmarknadens behov, svarar Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!