Kinda Kuriosum invigs- "Pandemin kan skapa kreativitet"

Det gamla magasinet vid Vråken i Kisa har använts till mycket. I veckan var det ingivning och nu kan alla se utställningen på Kinda Kuriosum.

Lena Axelsson höll ett tal när hon invigningde.

Lena Axelsson höll ett tal när hon invigningde.

Foto: Märta Svensson

Kisa2020-06-28 12:00

Det var Lena Axelsson, Kultur- fritid- & turismchef, på Kinda kommun, som invigde Kinda Kuriosum. 

– Pandemin kan skapa kreativitet. Man får tänka om och tänka nytt.

– Det är ett sätt att utnyttja lokalen och öppna upp Vråken, säger Cecilia Sagrén, museiintendent på Kinda kommun. 

Det var Lena Röös, kultur- och fritidsstrateg på Kinda kommun, som kom med idén. 

– Det kommer och går idéer. Vi hade montrar över och en bra lokal. Man kan se det här som en förlängning av Kisa bibliotekets utställningslokal. 

Tanken är att fylla lokalen med berättelsen från bygden. Det har investerats i spottar i taket och montrarna blev över när emigrantmuséet inte behövde de länge.

– Fler kommer vara hemma och ha hemester. Då kan man upptäcka nya saker. Vi har plockat ihop lite olika saker, från olika personer med olika berättelser, säger Cecilia Sagrén.

På utställningen finns olika montrar och fack man kan kolla på. Flygbilder över Kinda, täljda gubbar och tidningsurklipp från media om bygden. 

Utställningen varar fram till nionde augusti och har öppet alla vardagar. Kinda Kuriosum kommer att vara bemannat. Två sommarjobbare från Kinda kommun kommer att kunna visa runt och se till att folk inte går för nära varandra. 

Olga Dayidenko var med på invigningen av utställningen. Hon tittar i en monter om Inger Nilsson, flickan som spelade Pippi.

– Jag tycker att det är bra. Jag blev överraskad av att flickan som spelar Pippi kom ifrån Kisa och att hon har varit här.

I en del av magasinet kan besökare köpa loppisfynd från Café Columbia.
I en del av magasinet kan besökare köpa loppisfynd från Café Columbia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!