Om tio år, när kalendern gått över till ett nytt decennium, kommer antalet Kindabor som är 80 år eller äldre vara omkring 1 000 stycken - drygt 300 fler än i dag. Den alltmer åldrande befolkningen innebär ett högre tryck och nya krav på kommunens vårdinsatser. Då, år 2030, kommer exempelvis dagens äldreboenden inte längre att räcka till. I jämfört med 2020 har behovet av platser ökat från 110 till 144 stycken. Personalen, ja den har utökats med i runda slängar 25 årsarbetare. Den framtidsspaningen, med hjälp av statistik och prognoser, gör äldreomsorgens chef i Kinda Eva Hulth.
– Det går inte att till hundra procent förutspå tio år framåt, det kan hända saker som förändrar de ingångsvärden vi har i dag, men det går ändå att få en guidning i vad som komma skall. Det vi ser är att det kommer att behövas en expansion av äldreomsorgsplatser - vilket medför ett ökat personalbehov, förklarar hon.
I sitt uppdrag att ta fram en så kallad äldreomsorgsplan har Hulth också tittat på hemtjänsten. Här kommer antalet Kindabor som är i behov av insatser att öka med nästan 100 stycken på tio år. Ökningen skulle kräva elva ytterligare årsarbetare. Detta, och planen i sin helhet, presenterade hon för nämnden vid måndagens sammanträde.
– En del av den problematik som historiskt varit i vår nämnd är att budgetförutsättningarna inte alltid varit så genomtänkta. För att ändra på det gör vi de här genomlysningarna för att få alla fakta på bordet. Vi började med individ- och familjeomsorgen. Under 2020 har vi fokuserat på äldreomsorgen, förklarar ordförande Lars Karlsson (L).
Som en reaktion på den färdigställda planen beslutade nämnden att dra igång planeringen för nya särskilda boenden.
– Om det ska byggas och stå färdigt om fem-sex år behöver vi komma igång nu. Vi har gett förvaltningen i uppdrag att se över vad som krävs för att tillgodose de behov som vi ser framöver vilket kan påverka utformningen av nya boenden, förklarar Karlsson.
Har det gjorts någon liknande äldreomsorgsplan tidigare?
– Det har det gjorts men långt tillbaka i tiden. Kanske i början av 2000-talet, svarar nämndens Risto Laine (S).
Borde det inte ha gjorts tidigare?
– Det är klart att 20 år är för lång tid men det här är ett levande dokument som borde uppdateras hela tiden. Det viktiga är att vi har tagit tag i det nu, avslutar Karlsson.