Kindas första sparrisodlare: "Det var en ingivelse"

Efter att hästarna sålts stod paddocken orörd i många år - men med pensionen kom lösningen. Nu kan Christina och Lars Back på allvar titulera sig Kindas första sparrisodlare.

Christina och Lars Back gick i pension för tre år sedan och behövde något nytt att göra. Lösningen blev en sparrisodling - som nu kommit igång på allvar.

Christina och Lars Back gick i pension för tre år sedan och behövde något nytt att göra. Lösningen blev en sparrisodling - som nu kommit igång på allvar.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-05-13 07:00

"Våra barn tyckte att vi var lite konstiga när vi började", skojar paret när vi träffas hemma på gården i Årteflod några kilometer utanför Kisa. Här, bland byggnader med anor från 1700-talet, har de mer eller mindre hållit hus under de senaste 40 åren. De har varsamt bevarat kulturmiljön, skött om den stora trädgården och dessutom arbetat heltid som psykoterapeuter. En livsstil som, när pensionen slog in, låg till grund för den nya sparrisodlingen.

undefined
"Det är en speciell grönsak att odla", förklarar Lars och Christina som berättar att sparrisplantorna ger full avkastning först efter fyra-fem år.

– Vi har arbetat hårt genom åren, tycker om att röra på oss och slita litegrann. Att bara ta det lugnt efter pensionen passar inte oss, vi har inte levt på det sättet, och därför insåg vi att vi behövde något nytt att göra - och odlingen var en ingivelse som vi fick, förklarar Lars och Christina.

Kort därefter, under hösten 2017, gjorde de verklighet av sin idé och förvandlade ridbanan till en odling. I takt med vårens intåg sattes sedan de första plantorna i jorden och ett år senare, alltså under våren 2019, skördades de allra första sparrisarna. Trots allt är det först nu som verksamheten kan anses etablerad på riktigt.

– Sparris är en rätt speciell grönsak att odla. Under förra året skördade vi under en veckas tid, i år håller vi på i fyra veckor och under nästa år kan vi plocka sparris fram till midsommar. Det är nämligen först efter ungefär fyra år, när plantorna växt till sig och rotat sig, som man kan förvänta sig full skörd. Sedan är plantorna aktiva i ett tiotal år.

I dagsläget har Kindaodlarna planterat cirka 2 000 plantor och beroende på tillvägagångssätt blir de antingen vita eller gröna. I år beräknas den totala sparrisskörden landa på cirka 50 kilo men om fem år, när varje planta ger som mest avkastning, kan det röra sig om över ett ton.

undefined
"Först och främst är det här en hobby för oss men samtidigt är det ett företag som vi har investerat mycket i", säger Lars Back när han pratar om odlingens syfte.

– Först och främst är det här en hobby för oss men samtidigt är det ett företag som vi har investerat mycket i. Tanken är att det ska ge oss en extraförtjänst om mellan fyra och fem år men vi står inte på något sätt och faller med den här verksamheten.

Trots den tuffa konkurrensen från importerad sparris tror odlarna på en god efterfrågan för sina produkter.

– Det är många som säger att vi, efter den kris vi befinner oss i, kommer att värdesätta det som har odlats nära och tänka ett varv till innan vi handlar. Det känns som att väldigt många redan tänker på det sättet, avslutar Lars och Christina.

undefined
Just nu, under coronapandemin, sker försäljningen utomhus vid gården. Till nästa säsong är Kindaodlarnas plan även att investera i en gårdsbutik.
"Sparris är väldigt känslig för väderleken", förklarar Christina Back när hon visar upp hur grönsaken skördas.
"Sparris är väldigt känslig för väderleken", förklarar Christina Back när hon visar upp hur grönsaken skördas.
Karta: Årteflod, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!