Kindas näringslivsarbete ska förändras: Ännu oklart hur

Framtagandet av Kinda kommuns nya näringslivsorganisation har tagit steget in i något av ett slutskede. Ett arbete som pågått, och en diskussion som förts, i över ett års tid.

Hur ska Kinda kommuns framtida näringslivsarbete och samverkan med lokala företag så som Sofidel Sweden AB organiseras? I dag har Växtkraft Kinda med vd:n Andreea Bernicu uppdraget.

Hur ska Kinda kommuns framtida näringslivsarbete och samverkan med lokala företag så som Sofidel Sweden AB organiseras? I dag har Växtkraft Kinda med vd:n Andreea Bernicu uppdraget.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-09-05 10:00

– Vi har gett kommunchefen i uppdrag att se över frågan och komma med några förslag kring hur vi kan organisera vårt näringslivsarbete på bästa sätt. Därefter har vi något konkret att ta ställning till, meddelade kommunalrådet Conny Forsberg (S) efter kommunstyrelsens (ks) senaste sammanträde.

För nästan exakt ett år sedan fick ks klartecken från fullmäktige att konkurrenspröva de kommunala näringslivstjänster som under de senaste 13 åren har skötts av den ekonomiska föreningen Växtkraft Kinda. Ett upphandlingsunderlag har tagits fram och sammanställts - men inte använts. Istället står Kindapolitiken kvar i vad man kan kalla ett vägskäl.

– Under det senaste ks-mötet var tanken att vi skulle försöka reda ut hur vi vill att näringslivsarbetet ska organiseras. Idag har vi samarbetet med Växtkraft Kinda - är det adekvat eller finns det andra möjligheter? Här tycker vi att det är viktigt att hela ks är med och diskuterar, berättar Forsberg och koalitionskollegan Lars Karlsson (L).

Enligt politikerduon är det viktigaste i arbetet trots allt inte organisationsformen utan att kommunen, på ett tydligare sätt än förut, formulerar sina förväntningar, mål och visioner.

– Det väsentliga är att vi, tillsammans med näringslivet, behöver vara tydligare med vad vi förväntar oss av en näringslivsorganisation - oavsett om det är Växtkraft eller inte.

undefined
Kommunstyrelsen, med bland andra Conny Forsberg (S) och Christer Segerstéen (M), har gett kommunchefen i uppdrag att ta fram olika alternativ till framtida näringslivsorganisation.

Det största oppositionspartiet Moderaterna är inne på samma spår men framhåller samtidigt att de anser att kommunens besöksnäring, turism och marknadsföring bör inkluderas i samma organisation som näringslivsarbetet.

– Det går inte att dela upp de frågorna utan som vi ser det behöver det vara en centralt styrd organisation med en och samma inriktning. Själva formen är oviktig så länge det sker i samverkan med näringslivet.

Växtkraft Kinda har redan från början ställt sig positiva till kommunens intentioner att förändra organisationen.

– Vi har alltid efterfrågat en tydlighet i uppdraget. Oavsett om det blir vi eller någon annan bör samarbetet ha tydliga mål och en tydlig uppföljning av uppdrag och resultat, menar Växkrafts vd Andreea Bernicu och avslutar:

– Det har skett förändringar i kommunhuset och mitt i den här processen fick vi prioritera en pandemi. Nu när det lugnat ned sig kan vi fortsätta det arbete som påbörjats och komma framåt i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!