Under 2018 rapporterades 17 fall av TBE i Östergötland och året innan var siffran uppe i 26 rapporterade fall. Områdena kring Kisa, Rimforsa och Åtvidaberg räknas nu som riskområden.
– Mest fall har rapporterats från Omberg och sedan har det varit spridda skurar, inklusive Kinda, menar Britt Åkerlind som är verksamhetschef för smittskydd och vårdhygien på Region Östergötland.
– Vi har ringt upp alla som rapporteras drabbade. Sedan är det ibland svårt för folk att veta exakt var fästingen hoppade på en. Man kan till exempel få en på kläderna och då kan det ta timmar innan den sätter sig fast.
För att räknas som ett riskområde ska det tre år i rad rapporterats fler än fem drabbade.
– Vi har ungefär samma antal varje år och jag skulle säga att vi i dagsläget har relativt få fall i Östergötland. I Stockholm och Sörmland har de stora problem med detta.Sedan finns det säkert fler som drabbats av TBE men som fått en så pass mild infektion att de inte behövt söka vård.
De senaste två år en har närmare 400 personer årligen fått TBE och Folkhälsomyndigheten rapporterar att andelen drabbade har ökat med fem procent per år sedan 2015.
– Sedan är det väldigt olika hur infektionen blir, för vissa blir den mild, för andra blir den kraftig och ger följdeffekter. Det är det svåra är att det inte går att veta, menar Britt.
För de som kommer att vistas i naturen runt Kisa och Rimforsa menar hon det nu är dags att ta beslutet kring grundvaccinationen på tre doser.
– TBE-vaccinet räknas som samhällsvaccin vilket innebär att det är upp till varje individ att bedöma om om han eller hon vill ta det. Om man spenderar hela dagarna i ett köpcentrum finns det inte finns ett så stort behov men för de som är intresserade av friluftsliv, kanske har hund eller av olika anledningar vistas mycket i skogen finns det en rekommendation. Ska man vaccinera sig ska man göra det nu så att man hinner få ett skydd.
En vaccination betyder dock inte ett hundraprocentigt skydd. Två av de personer som förra året drabbades i Östergötland uppgavs ha tagit två doser innan fästingbettet.
– Det finns ett så kallat vaccingenombrott vad gäller TBE-vaccin, vilket betyder att personer kan bli sjuka trots att de är vaccinerade. Dock vet vi inte hur sjuka de kunnat bli om de inte varit vaccinerade alls.
Det bästa sättet att undvika smittan menar Britt är att se över hud och kläder efter vistelser i skog och mark.
– Det mest handfasta tipset jag kan ge är att titta över sin hudkostym efter att man varit ute i naturen. Har man barn ska man också titta igenom dem noga. Fästingar kan sitta längst ut på lite högre grässtrån eller på löv. Sedan hoppar de när man går förbi. De kan också kättra på kläderna om man till exempel har slängt av sig tröjan.