Kisabons unghäst tävlar i VM i Frankrike

Kitsch Couture HPK från Kisa tävlar i VM i Frankrike i slutet av oktober.
Kitsch Couture HPK från Kisa tävlar i VM i Frankrike i slutet av oktober.

Helene Rydberg Larsson fattade tycke för hästar sent i livet. Nu tävlar hon med Kitsch i unghäst-VM i Frankrike.

Kisa 18 oktober 2022 19:00

När Helene Rydberg Larsson flyttade till Kisa 2007 kunde hon aldrig ana att hon, nästan 15 år senare, skulle få chansen att ställa upp i VM i fälttävlan med en unghäst som hon själv fött upp.

När hon flyttade till Kisa arbetade hon främst som kyrkomusiker och musiklärare, men efter att ha blivit medbjuden ut till stallet i Folkinge som nyinflyttad blev hon snart hästtokig.

– Jag började på vuxenridskola i Folkinge och efter det testade jag att vara hästskötare, men det tog nog inte ens ett år innan jag hade skaffat min första egna häst, säger Helene och ler.

undefined
Helene Rydberg Larsson blev hästtokig efter att ha blivit medbjuden till till stallet i Folkinge.
undefined
Det krävs 100 procent samspel mellan häst och ryttare under fälttävlan.

Kitsch Couture HPK, eller Kitsch som hon kallas, är Helenes första uppfödda föl. Det är den hästen, med Frida Andersén som ryttare, som ska tävla i unghäst-VM i Le Lion d'Angers i Frankrike under slutet av oktober.

Kvalificeringstävlingarna till VM arrangerades i Polen i somras. Helene kunde på plats följa Kitsch och Fridas framfart i dressyr, banhoppning och terrängritt. Duon klarade de önskade målen och blev därefter utvalda som ett av sammanlagt tre ekipage att tävla för Sverige i unghäst-VM.

– Det känns stort att få chansen att vara med. Vi har kämpat mot det här målet i över två år så det ska bli roligt att visa vad Kitsch går för när det är skarpt läge.

Just nu står Kitsch och inväntar VM på Boxholms Säteri där har hon bott på heltid sedan i maj. På säteriet tränar hon och Frida Andersén dagligen ihop för att bli så samspelta som möjligt inför tävlingarna. 

– Frida är ett riktigt proffs och tävlade bland annat i OS i Rio 2016. Dessutom tävlade hon i VM i Italien tidigare i år där hon slutade som bästa svenska ekipage, så jag kunde inte önska mig en bättre ryttare till Kitsch.

undefined
Kitsch är en av tre hästar från Sverige uttagna till unghäst-VM.

Helene menar att Kitsch inte är en sådan häst man kan stå och gulla med, hon är tvärtom en ganska otrevlig häst att handskas med ibland, men så fort sadeln är på blir hon som förbytt och då är det 100 procent fokus.

– Kitsch gillar när det går fort och har verkligen visat att hon älskar att hoppa. Hon har placerat sig högt i både banhoppning och fälttävlan, så det har varit svårt att veta vilken riktning vi ska gå med henne i tävlingssammanhang, men nu fick vi möjligheten att tävla i unghäst-VM i fälttävlan och då kunde vi såklart inte tacka nej. 

– Det är klart att det vore roligt om det går bra på tävlingen, men mest är det en häftig upplevelse.

undefined
Kitsch Couture HPK från Kisa tävlar i VM i Frankrike i slutet av oktober.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa