Kisamusikern spelar med välkänd pop-duo

Folkmusiken är hennes genre och fiolen hennes instrument, men Kisatjejen Frida Johansson har fler strängar på sin lyra. Just nu spelar hon med den P3 Guld-nominerade duon GAMMAL.

Kisatjejen Frida Johansson är nog mest känd som violinist men givetvis har hon fler strängar på sin lyra. Nu spelar hon bas med pop-duon GAMMAL.

Kisatjejen Frida Johansson är nog mest känd som violinist men givetvis har hon fler strängar på sin lyra. Nu spelar hon bas med pop-duon GAMMAL.

Foto: Privat/Anna Frykstam

Kisa2020-01-03 20:00

Det börjar bli ett tag sedan som hon stod på scenen vid hembygdsgården i Kisa och tog emot allsångsföreningens stipendium. Då, under sommaren 2014, imponerade hon som ung violinist, en talang som hon har fortsatt att odla. Efter studier vid såväl Folkungaskolan i Linköping som Skurups folkhögskola gick hon vidare till Göteborgs universitet, där hon till våren slutför en kandidatexamen i världsmusik med inriktning fiol. Här är det, likt tidigare, hennes stora passion som står i fokus.

– Folkmusiken har liksom funnits med hela tiden. Jag började på musikskolan i Kisa när jag var sju år gammal och när min fiollärare Rune Persson tog med mig till Ransäterstämman blev jag helt såld på musiken, miljön, ja hela det sociala sammanhanget. Det är något i det som lockar mig, konstaterar den 23-åriga violinisten och fortsätter:

– Det blir också roligare ju längre man håller på med musiken. Jag får liksom aldrig nog, man blir aldrig någonsin färdig, så därför är det otroligt inspirerande att hela tiden fortsätta att utvecklas.

Med tanke på hennes inställning är det kanske inte så förvånande att hon, efter examen, planerar att fortsätta sin utbildning. Målet är att i framtiden kunna axla lärarrollen, och föra folkmusiken vidare.

– Jag har alltid haft en stor passion för pedagogik och det är liksom något fint med att föra vidare sin kunskap till någon annan istället för att bara gotta sig i den på egen hand. Dessutom har jag alltid haft turen att själv få bra lärare och de är hela anledningen till att jag har orkat att fortsätta med musik under stunder då jag tvivlat.

Lärarplanerna lär dock få vänta ett tag då hon av en slump, under 2019, blev kontaktad av den Linköpingsbördiga artisten och producenten Pontus Petersson. Tillsammans med Peg Parnevik utgör han den relativt nystartade duon GAMMAL, där Frida Johansson numera är en av musikerna, inte som violinist, utan som basist. Närmast väntar ett liveframträdande på P3 Guld-galan den 18:e januari där duon också är nominerad som årets grupp. Därefter står en stor sommarturné på tur.

– Självklart är det här en helt annan riktning för mig, men jag känner mig jättehedrad och det är roligt att vara en del av en större produktion.

Kommer ni att, under turnén, spela i närheten av Kinda? 

– Det vet jag inte ännu, turnén är inte satt så jag vet lika lite som du.

Just nu studerar Frida Johansson världsmusik vid Göteborgs universitet. Till våren tar hon examen.
Just nu studerar Frida Johansson världsmusik vid Göteborgs universitet. Till våren tar hon examen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!