Det är planen för folkparken – rivning innan årsskiftet

Kindapolitikernas plan, med ett helt nytt bostadsområde, är känt sedan tidigare. Nu närmar sig också det första steget – nämligen en rivning av samtliga byggnader vid Kisaparken.

En rivning av samtliga byggnader innan årsskiftet. Det är samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till plan för den anrika folkparken i Kisa.

En rivning av samtliga byggnader innan årsskiftet. Det är samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till plan för den anrika folkparken i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-10-14 13:21

Med ett sviktande engagemang och en folkparkskultur på nedgång valde Byggnadsföreningen Olympia, med Socialdemokraterna som den största andelsägaren, att sälja den nära 100 år gamla anläggningen. Kinda kommun vann budgivningen med en vision om ett nytt samhällsnära bostadsområde – och affären klubbades i våras. Om två veckor kommer samhällsbyggnadsnämnden att fatta beslut om nästa steg i processen. Förvaltningen, i form av stabschefen Jimmy Bexell, föreslår en rivning av samtliga byggnader på området.

undefined
"Vi vill försäkra oss om att politiken inte vill behålla någon av byggnaderna", säger samhällsbyggnadsförvaltningens stabschef Jimmy Bexell om rivningsprocessen.

– Anledningen till att vi vill att rivningen sker så snart som möjligt är framförallt för att undvika skadegörelse och att byggnaderna används som tillhåll. Samtliga byggnader är i ganska dåligt skick och om det är någon som tar sig in på området kan man faktiskt skada sig. Det finns risk, i en och annan byggnad, att man till exempel trampar igenom golvet, förklarar Bexell.

 – Den förra ägaren tog tillvara på allt av värde och därför tycker vi att det är bättre att vi städar undan det som vi i framtiden inte har nytta av, fortsätter han.

Folkparken har, tidigare under årens lopp, drabbats av skadegörelse. Byggnader har också, otillåtet, använts som tillhåll av individer.

undefined
Kisa-Västra Eneby hembygdsförening tog, tidigare under året, tillvara på de unika väggmålningarna i folkparken. Enligt ordföranden Emil Thuresson ska de göras tillgängliga för allmänheten på hembygdsgården i Kisa.

Hur har det varit sedan kommunen tog över området?

– Vi har inte fått signaler om varken tillhåll eller skadegörelse, svarar Bexell.

Hur mycket räknar ni med att rivningen kommer att kosta?

– Det är åtminstone sju olika byggnader som ska rivas och jag vill väl egentligen inte spekulera i några summor i dagsläget. När politiken har gett klartecken kommer vi att gå ut med en upphandling, ta in anbud och få kostnadsförslag – men det är flera hundra tusen kronor som vi pratar om.

undefined
Enligt Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M) ligger arbetet, för att möjliggöra ett bostadsområde vid Kisaparken, i framtiden. "Tänker mig i början på nästa år", säger han.

Förvaltningens förhoppning är att rivningen, om allt går som planerat, kan genomföras under slutet av 2021. Vad som händer därefter är ännu inte beslutat. Kommunalrådet Christer Segerstéen (M) förklarar:

– Vår tanke är ju ett framtida bostadsområde men samhällsbyggnadsförvaltningen, i form av plan- och byggavdelningen, har fullt upp just nu. Vi behöver också, inom politiken, komma överens om hur vi vill gå tillväga. Antingen anlitar vi en konsult som skissar på förslag eller så kanske det finns företag som vill exploatera hela området.

– Jag tänker att vi tar tag i det, och beslutar hur vi vill utnyttja området, i början av nästa år, fortsätter Segerstéen.

Karta: Kisa folkets park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!