Kisas första tv en väl dokumenterad historia

I Kindas lokalhistoriska arkiv finns den väl bevarad, Kisas första tv. Nu visas den upp, tillsammans med en rad andra rariteter, under en utställning på Kisa bibliotek.

Kindas kulturhandläggare Emil Thuresson visar stolt upp Kisas första tv, som är en del av samlingarna i Kindas lokalhistoriska arkiv.

Kindas kulturhandläggare Emil Thuresson visar stolt upp Kisas första tv, som är en del av samlingarna i Kindas lokalhistoriska arkiv.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2019-11-15 11:00

– För vår del är den unik, givetvis finns det fler liknande modeller, men det som är väsentligt här är symbolvärdet. Den visar på vad som händer när nya företeelser introduceras i samhället, konstaterar Kindas kulturhandläggare Emil Thuresson.

Gömt och glömt. Visserligen var det drygt en vecka sedan årets upplaga av Arkivens dag, med just det temat, gick av stapeln, men i utställningssalen på Kisa bibliotek hålls intresset vid liv. Ett intresse som arrangörerna är nöjda med. 

– Vi kände alla att det var ett väldigt lyckat arrangemang, med mellan 80 och 90 besökare, så nu gäller det att fortsätta att hålla arkiven aktuella så att kommuninvånarna inte glömmer bort att resursen finns, menar Thuresson som också berättar att utställningen finns tillgänglig fram till och med den 27:e november.

Vid sidan av en mängd andra föremål ur samlingarna från Kindas lokalhistoriska arkiv står Kisas första tv. Dess historia är väldokumenterad av den forna ägaren, tillika butiksföreståndaren, Nils Fransson. Den 4 november 1954 anlände den Kisa för att stanna. En månad senare, ja då hade både antenn monterats och ljud börjat att strömma ur högtalarna. Franssons dokumentation pågick sedan under närmare tre års tid, och fångade flera historiskt viktiga tv-sändningar.  

 – Hans fotoalbum skulle man nog kunna kalla en regelrätt blogg långt före sin tid. Nils Fransson dokumenterade ju inte bara när han installerade tv:n och drog alla sladdar, utan han tog också bild på alla tv-sändningar, klippte ut tv-tablåer och skrev korta kommentarer, förklarar Emil Thuresson, bläddrar i albumet, och fortsätter: 

– Det var en välgärning för framtiden att han faktiskt tog sig tid att göra det här. Han hade förmodligen insikten att tv:n skulle revolutionera vardagslivet, samhället och medialandskapet.

Vid nya företeelser, för vi liknande dokumentation i dag? 

– Ja det tycker jag. Förut har vi snarare fått leta för att hitta information, i dag handlar det mer om att göra ett urval. Däremot, vid just såna här tillfällen som tv:n representerar, kanske man ska stanna upp lite oftare och tänka efter, och inte bara förlita sig på att saker och ting dokumenteras av andra, svarar Thuresson och resonerar vidare: 

– Man kanske skulle ha gjort något liknande när internet-, tv- och telefonibolaget Vökby grävde bredbandet här i Kisa.

Karta: Biblioteket Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!