Kisasonen känner två i stormade kongressen: "En chock"

Kisasonen Kristian Sandberg jobbade för Demokraterna under valet i USA. Förra veckan stormades Kapitolium av Trump-supportrar. "Jag var chockad, men inte ett dugg överraskad", säger han.

Kisasonen och Demokraten Kristian Sandberg blev chokad när han såg bilderna från stormningen av kongressen i Washington.

Kisasonen och Demokraten Kristian Sandberg blev chokad när han såg bilderna från stormningen av kongressen i Washington.

Foto: Kollage/TT/Privat

Kisa2021-01-12 10:00

Kristian Sandberg från Kisa har bott i USA i över 20 år och jobbar till vardags med att lösa matematiska problem. När Donald Trump valdes till president 2016 valde Kindasonen att bli mer politiskt engagerad än att bara rösta. Under valet jobbade han för Joe Biden som vinnare. När vi pratar med honom beskriver han ett förändrat USA.

– Det har blivit oerhört mycket mer polariserat och det är ganska skrämmande.

undefined
Donald Trump har påstått att Joe Biden vann valet på grund av valfusk. På onsdagen den 6 januari manade Trump sina anhängare att tåga till Kapitolium för att visa sitt missnöje mot valresultatet.

Kristian Sandberg som jobbar hemifrån i Boulder, Colorado under pandemin kollade på nyheterna när bilder från stormningen av Kapitolium kom från huvudstaden.

– Det var en chock. Samtidigt var det inte ett dugg överraskande. Jag hade nästan väntat mig att något sånt är skulle hända. Det som var överraskande var att polisen och militären inte lyckats göra ett bättre jobb med att skydda kongressbyggnaden.

Du har väntat på något liknande?

– Ja visst. För stämningen här, speciellt bland Trumps supportrar, har varit snudd på att man vill ha revolution och inbördeskrig. De är ju väl beväpnade. Alla som jag känner har känt på sig att något sånt här skulle hända förr eller senare.

undefined
Trump-supportrarna stormade USA:s kongress onsdagen den 6 januari.

Kristian Sandberg berättar att han känner två av representanterna i Representanthuset. Demokraterna Jason Crow och Joe Neguse. 

– Man visste inte om de var säkra. Jag tänkte först och främst på dem.

Jason Crow fångades på en bild under stormningen där han tröstar en chockad kvinna. Bilden har använts flitigtt i media.

– I och med att jag själv är engagerad politiskt så har jag varit med på några middagar där han varit med. Så vi har pratat litegrann.

undefined
Demokraten Jason Crow, som sitter på huk, fångades på en uppmärksammad bild där han håller kvinnans hand.

Hur kommer det sig att du blev politiskt engagerad?

– Jag har egentligen aldrig velat bli engagerad politiskt, mer än att rösta. Men efter att Trump vann 2016 blev folk chockade och det var massor som valde att engagera sig politiskt.

Det ledde till att Kristian Sandberg blev valkretskapten.

– Jag är inte så engagerad i partipolitiska frågor, utan en valkretskapten ansvarar för att få folk i sin valkrets att rösta. I och med att jag representerar Demokraterna, så försöker jag naturligtvis få dem att rösta på Demokraterna.

undefined
Kristian Sandberg växte upp i Kisa och flyttade till USA 1996. För honom är klimatfrågan viktig och även frågan om vapenvåld. På bilden håller han en skylt mot användandet av vapen.

Är du orolig för att det ska bli mer kaos kommande veckor?

– Det är jag definitivt. Jag antar att man har mycket bättre koll på kongressbyggnaden och annat nu. Men det kan mycket väl hända saker lokalt, säger Kristian Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!