Klart: Knivmannen led av en allvarlig psykisk störning

Sommarens knivdåd satte ett obehagligt avtryck hos många Kisabor. Nu står det klart att den åtalade gärningsmannen, vid tillfället, led av en allvarlig psykisk störning.

Här kliver Pierre Frennesson och Cafer Demirok in i tingssalen för att lyssna till det rättspsykiatriska utlåtandet i rättegången efter knivattacken i Kisa.

Här kliver Pierre Frennesson och Cafer Demirok in i tingssalen för att lyssna till det rättspsykiatriska utlåtandet i rättegången efter knivattacken i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-02 16:00

Resultatet av den rättpsykiatriska utredningen presenterades vid Linköpings tingsrätt under måndagseftermiddagen, lite mer än tre månader efter knivattacken på Storgatan i Kisa. Enligt utlåtandet genomförde mannen knivhugget, skadegörelserna och hoten under påverkan av en psykisk störning - en störning han också led av vid tillfället för utredningen. Kammaråklagare Susanna Petersson kommenterade utlåtandet så här:

– Händelsen satte skräck i Kisa genom att den tilltalade gick in i målsägarens butik och oprovocerat knivhögg honom. Efteråt har han begett sig ut på samhället och enligt vittnesuppgifter skrämt många människor med sitt beteende. Med hänsyn till den psykiska störningen är mitt påföljdsförslag rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

undefined
Försvarsadvokat Pierre Frennesson är tämligen säker på att mannen lär dömas till rättpsykiatrisk vård.

Försvarsadvokat Pierre Frennesson var, när det gäller påföljden, överens med åklagaren men när det kommer till straffvärdet hade de skilda åsikter. Petersson anser att mannen, om han inte döms till rättpsykiatrisk vård, inte bör dömas till mindre än tre års fängelse för i första hand grov misshandel.

– Om tilltalad döms för grov misshandel menar jag, till skillnad från åklagaren, att situationen inte var särskilt försvårande. En tämligen liten kniv användes och det blev tämligen lindriga skador. Därför bör straffet stanna kring minimumvärdet, alltså ett och ett halvt års fängelse, konstaterade Frennesson.

Domen i målet faller om en vecka - den 10:e november.

Karta: Linköpings Tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!