Knallar stoppas av kommunen - "Ska inte bli för trångt"

I ett sätt att minska risken för trängsel säger Kinda kommun nej till nya marknadsknallar vid torghandeln i Kisa. Langosvagnen, med grundaren Stefhan Schill, stoppas från ett besök.

Kinda kommun avböjer ansökningar från nya marknadsknallar som vill vara med på torghandeln i Kisa. Langosvagnen är en aktör som stoppas.

Kinda kommun avböjer ansökningar från nya marknadsknallar som vill vara med på torghandeln i Kisa. Langosvagnen är en aktör som stoppas.

Foto: Dennis Petersson/pressbild/bildmontage

Kisa2020-08-12 14:00

– När alla marknader och musikfestivaler, ja alla våra evenemang, försvann på grund av coronapandemin började vi åka runt och besöka olika torg i Sverige. Att kommuner godkänner våra ansökningar är den enda chansen vi har för att överleva den här krisen. Utan torgen försvinner hela vår inkomst, konstaterar egenföretagaren.

Enligt Schill är Kinda en av få kommuner i landet som hittills, efter cirka 120 ansökningar, sagt nej till företagets förfrågan. Jimmy Bexell, teknik- och driftchef på kommunen, motiverar beslutet så här:

– Det handlar om att det inte ska bli för trångt på torget, dels mellan knallar men framförallt besökare. Vi kommer att avböja ansökningar från "ströknallar" tills dess att myndigheterna ger besked om nya restriktioner för folksamlingar.

Vilka knallar får komma?

– Det är de som har ett abonnemang hos oss, antingen års- eller halvårsabonnemang. Med de aktörerna har vi ingått en överenskommelse som vi varken kan eller har för avsikt att bryta. De är någonstans mellan tio-femton stycken till antalet.

undefined
"Vi kommer att avböja ansökningar från "ströknallar" tills dess att myndigheterna ger besked om nya restriktioner för folksamlingar", förklarar teknik- och driftchefen Jimmy Bexell.

Langosvagnen har tillsammans med Jafaris Group AB, som har en munk- och churrosvagn, även ansökt om tillstånd vid torget i Rimforsa. Här kommer kommunen att bevilja försäljning på onsdagar.

– Vi har ett tidigare beslut från länsstyrelsen att vi har tillåtelse att bedriva handel på onsdagar. Skulle vi gå emot det beslutet skulle det bli en fråga för samhällsbyggnadsnämnden, avslutar Bexell.

Karta: Stora torget, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!