Koalitionen inte överens om budgeten – "en smärtgräns"

Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna, alltså den styrande koalitionen, hade planerat att ha ett färdigt budgetförslag vid det här laget. Det visade sig vara svårare än väntat.

Den styrande koalitionen med Lars Karlsson (L), Conny Forsberg (S) och Anders Ljung (C) har svårt att komma överens om ett gemensamt budgetförslag.

Den styrande koalitionen med Lars Karlsson (L), Conny Forsberg (S) och Anders Ljung (C) har svårt att komma överens om ett gemensamt budgetförslag.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-09-24 15:00

Efter att fullmäktiges partier precis avslutat den gemensamma budgetdialogen slog vi en signal till koalitionens företrädare. Kommunalrådet Conny Forsberg (S) beskrev läget så här:

– Vårt mål var absolut att ha ett förslag färdigt i dag men det är helt enkelt så att vi har haft svårt att komma överens. Det handlar inte bara om skattesats utan även besparingsnivåer.

Är ni långt ifrån varandra?

– Förhållandevis men det känns inte oöverskridligt. Jag vill inte säga något om exakt var vi står förrän vi är klara.

undefined
Hur mycket ska skatten höjas? Hur mycket ska besparas och effektiviseras? "Vi står förhållandevis långt ifrån varandra", konstaterar kommunalrådet Forsberg (S).

Liberalernas Lars Karlsson menar att trion har haft en bra dialog hittills men att det är en bit kvar till målet.

– Vi tycker olika och mycket handlar om ideologi. Det handlar om hur mycket vi är beredda att effektivisera, hur mycket vi tycker det är rimligt att höja skatten. Vi behöver inte stå jättelångt ifrån varandra egentligen men någonstans går ju en smärtgräns för partierna - och då är man långt ifrån varandra även om det skiljer lite på ett papper.

Finns en risk att ni inte kommer överens?

– Risken finns alltid när man inte har samma syn på saker och ting.

Den tredje parten, Centerpartiet och Anders Ljung, ska ha ett möte med sina medlemmar den 1:e oktober.

– Då ska vi prata ihop oss det sista om budgeten. Jag skulle säga att vi och L står närmast varandra, Moderaternas förslag lät inte heller så tokigt, men vi förhandlar fortfarande i koalitionen och jag hoppas att vi kan komma överens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!