Miljöchefen: "Gör mycket för Kindas koldioxidutsläpp"

Sofidel Sweden AB, Kindas största privata arbetsgivare, har presenterat sin nästa stora satsning. "Det visar att huvudägarna tror på Kisa", konstaterar Christer Segerstéen (M).

Kinda kommuns miljöchef Yngve Blomberg konstaterar att Sofidels satsning gör stor skillnad för kommunens totala koldioxidutsläpp per capita.

Kinda kommuns miljöchef Yngve Blomberg konstaterar att Sofidels satsning gör stor skillnad för kommunens totala koldioxidutsläpp per capita.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-17 16:00

Kindas moderata kommunalråd är uppenbart positiv när pappersbrukets vd Roger Svensk redogör för det nya samarbetsprojektet tillsammans med Göteborgsbolaget Meva Energy. Den fossila gasolen ska fasas ut och ge rum åt det förnyelsebara bränslet syngas.

undefined
"Om ägarna hade haft planer på att lägga ned verksamheten i Kisa hade de aldrig gjort en sån här satsning", säger Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M).

– Vi alla måste hjälpas åt i klimatfrågan och det här, när näringslivet verkligen tar ett ansvar, är något oerhört positivt för kommunen. Stegen som man tar här kommer att betala sig i framtiden, det är jag säker på, menar Segerstéen och fortsätter:

– Något som också är positivt, och som man inte får glömma, är att Sofidel ägs av ett italienskt familjeföretag. Det är de som ytterst beslutat att det här får genomföras och man gör inte en sån här satsning om man ska lägga ned verksamheten runt hörnet.

Hur ser du på kommunens del i klimatomställningen?

– Det som är viktigt är att hela kommunen drar sitt strå till stacken och i det här sammanhanget har det handlat om det formella – bygglov, rivningslov och så vidare. Framåt måste vi agera för att klara av kompetensförsörjningen, svarar kommunalrådet.

– De tillstånd vi ger ska ju samtidigt följas upp och där har vi också tillsynsansvaret, fortsätter Segerstéen.

undefined
Roger Svensk, Sofidel Sweden AB och Niclas Davidsson, Meva Energy, redogöra för satsningen för Kindas kommunalråd Christer Segerstéen (M). "Oerhört viktigt för Kinda", säger moderatpolitikern.

Kommunens miljöchef Yngve Blomberg påpekar också tillsynsansvaret men medger att det är en intressant satsning:

– Problemet för mig i den här frågan, att uttala mig om satsningen, är att vi som kommun ska pröva anläggningen som miljöfarlig verksamhet. Det är ungefär som en tillståndsprövning – vi ska se över så det inte blir störningar, utsläpp, buller eller såna bitar.

– Helt klart påverkar satsningen kommunens årliga koldioxidutsläpp per capita mycket. Jag tror det ligger på ungefär tio ton per invånare i dag, fortsätter miljöchefen.

Vad kan kommunen göra för klimatomställningen?

– Det ligger mycket i upphandlingsförfarandet. Att ställa höga krav på entreprenörer men också köra med fossilfria bränslen i så hög grad som möjligt. Allt produkter som upphandlas har på något sätt förbrukat fossila bränslen, svarar Blomberg.

Kommunalrådet Segerstéen ser en avgörande faktor till satsningar likt den Sofidel nu gör:

– Ser man till priset på utsläppsrätter för 15 år sedan var de i stort sett värdelösa. Nu finns det ett värde på dem och de kommer att öka. Om en industri inte gör åtgärder som kommer det att kosta och produkterna blir dyrare att producera.

Karta: Sofidel Sweden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!