Kommunalrådet om kostnaderna: "Det är pinsamt"

En ny brandstation i Kisa har kostat över 4,5 miljon kronor redan innan den byggts. "Jag tycker att det är pinsamt", konstaterar Kindas kommunalråd Conny Forsberg (S).

Conny Forsberg (S) och Christer Segerstéen (M) är av olika uppfattningar i frågan om en ny brandstation i Kisa.

Conny Forsberg (S) och Christer Segerstéen (M) är av olika uppfattningar i frågan om en ny brandstation i Kisa.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-12-12 10:00

För två år sedan var nybyggnationen nära att bli av. En upphandling genomfördes men bara ett anbud kom in och på grund av bristande konkurrens blåstes processen av. Sedan dess har förutsättningarna förändrats, bland annat har Region Östergötland meddelat att ambulansverksamheten flyttar till ett framtida vårdcentrum. Detta gör att detaljprojekteringen, alltså hur byggnaden ska utformas, behöver göras om. Ett arbete som kostar miljonbelopp.

– Det är verkligen inte bra. Jag har suttit i samtal med regionen i den här frågan och i vår överenskommelse skulle räddningsstationen ha varit färdigbyggd nu i december 2020. Av den anledningen, att vi inte har fått fingrarna ur, har de valt att gå en annan väg, menar Forsberg och fortsätter:

– Den här frågan är dåligt hanterad, även av oss under den här mandatperioden. Det finns ett fullmäktigebeslut om att bygga och det är vi i kommunstyrelsen som ska se till att besluten också genomförs.

Hur har det kunnat bli så här?

– Jag tror att det är en viss velighet hos oss politiker som är orsaken, att vi aldrig satt ned foten och satt igång bygget. Som jag förstår det finns det ett visst motstånd inom politiken om att bygga stationen.

undefined
Under 13-års tid har en ny brandstation i Kisa kostat miljontals kronor utan att bli av.

När oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) kommenterar kostnaderna, men också den utdragna processen, är även han inne på en politisk oenighet. Vissa partier vill bygga och andra inte.

– När man driver på någonting utan att kanske ha full samstämmighet och enighet är det sånt här som tyvärr händer ibland. Att det blivit så här i just den här frågan hänger samman med att det varit skilda uppfattningar inom politiken och att det har skett förändringar längs vägen som krävt nya ställningstaganden, förklarar han.

 Segerstéen vill avvakta med ett byggbeslut.

– Från vår sida har vi varit tydliga med att vi tycker kommunen bör följa resultatet av den tredje risk- och konsekvensanalysen som gjordes. Nu har vi anslutit oss till ledningssystemet i Räddningstjänsten Östra Götaland. Nästa steg blir att tillsammans med RTÖG titta på konsekvenserna av ett fullvärdigt medlemskap, förklarar Segerstéen.

– Därefter, när RTÖG kan vara med och påverka, kan vi fatta beslut om att gå vidare med byggnation.

Forsberg är av en annan uppfattning.

– I min värld, då det finns ett fullmäktigebeslut och avsatta budgetmedel, bör investeringen genomföras, avslutar han.

Karta: Brandstationen, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!