Kommunchefens svar om företagsklimatet

"Vi tar väldigt allvarligt på det här och vi ska undersöka vad som ligger bakom", säger kommunchefen Sergei Sorokin om Svensk näringslivs undersökning om företagsklimatet.

Sergei Sorokin menar att kommunen redan initierat ett omstruktureringsarbete kring näringslivsfrågor, och betonar vikten av Workshopen den 19 oktober. "Vi vill höra vad företagen behöver", säger han.

Sergei Sorokin menar att kommunen redan initierat ett omstruktureringsarbete kring näringslivsfrågor, och betonar vikten av Workshopen den 19 oktober. "Vi vill höra vad företagen behöver", säger han.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-09-28 20:00

– Redan innan rankingen har vi initierat ett omstruktureringsarbete kring näringslivsfrågor, det finns olika modeller man kan använda sig av. Vi tittar bland annat på grannkommunerna, säger Sorokin.

Enligt Svenskt Näringslivs undersökning har Kinda tappat mest i betygen gällande tjänstemännens attityder till företagande (från plats 126 till 264), och kommunens service och bemötade (från plats 146 till 275). Av företagarna själva framkommer det att det saknas byggbar mark, information och kommunikation med företagen, och en helhetssyn som innefattar även de mindre orterna som Horn, Hycklinge och Björkfors.

Sorokin tillbakavisar att kommunen inte satsar på näringslivet i de mindre orterna. 

– I min uppfattning har vi precis samma erbjudanden till samtliga företag i hela kommunen oavsett ortsplacering, både i reguljära utbudet samt till exempel när det gäller pandemistöd, skriver han i ett mejl. 

Han berättar att kommunen använder sig av olika kanaler när det gäller att nå ut till företaget med information: via kommunens hemsida, riktade utskick till specifika grupper, näringslivsutvecklingsmöten, och personliga kontakter genom besök och sammankomster som oftast sker i samarbete med Växtkraft Kinda. 

Angående bristen på byggbar mark menar han att kommunen arbetar med frågan. 

– Vi har ett översiktsplansarbete under hösten som ska trappas upp, säger han.

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!