Kommunekologen: Här är arterna som hotar Kindanaturen

Invasiva arter är ett hot mot den biologiska mångfalden. För Kindas kommunekolog Anders Tingvall har bekämpningen av dem, bara under de senaste åren, blivit en allt större del av vardagen.

"Håll ett extra öga på parksliden". Det säger Kindas kommunekolog Anders Tingvall när han berättar om kommunens arbete mot invasiva arter.

"Håll ett extra öga på parksliden". Det säger Kindas kommunekolog Anders Tingvall när han berättar om kommunens arbete mot invasiva arter.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-02 08:00

Centralt i en av Kindas orter sprider parksliden ut sig likt en djungel. Bara några stenkast bort har kommunen, tidigare under året, tagit ett rejält krafttag för att få bort den aggressiva växten som med sitt djupa rotsystem kan tränga sig in i husgrunder och avloppssystem. Ännu är den inte "rödlistad" av EU och kan därför, på privatägd mark, fortsätta att växa utan påhälsning av ansvarig tillsynsmyndigheten. Vid årsskiftet hoppas Anders Tingvall på en ändring.

– Det kommer att komma lite nya direktiv, de är inte helt klarlagda ännu, men det handlar om att man ska lägga till en del arter i lagstiftningen för att ge länsstyrelsen möjlighet att förelägga markägare om åtgärder. Just parksliden, tillsammans med vresros, jättebalsamin och kanadensisk gullris, har varit på tal, berättar kommunekologen.

undefined
"Den kallas ibland prydnadsbambu", säger Anders Tingvall om parksliden som med sina starka rötter kan tränga sig in i husgrunder och rörsystem.

Invasiva främmande arter är växter eller djur som på olika sätt tagit sig in i Sverige med hjälp av människan - kanske främst vid import av plantor. Oftast trivs arten väldigt bra i sin nya miljö och kan därför påverka den befintliga floran negativt. Så sent som 2015 uppmärksammade EU problematiken med en ny förordning. Under hösten 2018 uppdaterades den svenska miljöbalken. För Kinda kommuns del har arbetet intensifierats det sista året.

– Tidigare har man väl inte riktigt uppmärksammat att de här arterna faktiskt är aggressiva mot vår biologiska mångfald. Det är ett ganska sentida fenomen att vi försöker stävja problematiken - både med de arter vi redan har i naturen men också de arter som vi riskerar att få in, förklarar Tingvall och fortsätter:

– I och med att bekämpningen är en ganska ny sak är det heller ingen som helt och hållet vet hur vi ska gå tillväga. Därför har vi ett nätverk med länsstyrelsen och de övriga kommunerna i länet där vi delger varandra erfarenheter.

undefined
På det här området har Kinda kommun gjort ett krafttag under det här året för att bekämpa parksliden.

I Kinda är det den tekniska avdelningen som ansvarar för skötseln av parker och allmänna ytor. Sedan årsskiftet har en informationssatsning genomförts för att öka kunskapen om de invasiva arterna och hur de bör hanteras. I dagsläget riktas arbetet främst mot de fyra arterna parkslide, jättebjörnloka, jättebalsamin och blomsterlupin.

– Vi kommer nog att börja titta närmare på kanadensiskt gullris och vresros som vi vet att vi har på många ställen i kommunen. I dag utgör de dock inte de största problemen.

Hur stora problem utgör de invasiva arterna?

– I grunden konkurrerar de ut våra inhemska arter och tar över ytor där vi skulle ha haft en artrik flora. Tittar vi på djuren som är invasiva, mårdhunden till exempel, kan den slå ut allt fågelliv i ett område.

Under årets sommar, då många Kindabor befunnit sig hemma på grund av pandemin, har Tingvall fått ovanligt många frågor kopplade till ämnet. Ett av hans tips till markägare är att, med hjälp av information på internet, försöka lära känna de allra vanligaste arterna i Kinda och hur de hanteras på rätt sätt.

– Parksliden, som jag tycker att man ska hålla ett extra öga på, bekämpas bäst när den har fått växa till sig litegrann. Då avverkar man den, packar dem i säckar och kör dem till återvinningscentralen för förbränning. Om man istället kör till en ristipp finns risken att man bara sprider arten ännu mer, förklarar Tingvall och avslutar:

– Vårt långsiktiga mål är att försöka begränsa de invasiva arterna så mycket som möjligt.

undefined
Kanadensiskt gullris är en invasiv art som Anders Tingvall tror att kommunen kommer att behöva jobba mer med i framtiden.
EU-listade invasiva arter

Dessa arter är i dag listade av EU och förekommer i den svenska naturen:

Bisamråtta, Gudaträd, Gul skunkkalla, Gulbukig vattensköldpadda, Jättebalsamin, Jätteloka, Mårdhund, Sidenört, Signalkräfta, Smal vattenpest, Tromsöloka och Kinesisk ullhandskrabba.

Listade arter som kan bli ett problem i Sverige:

Vattenhyacint, fjäderbortsgräs, röd jättegunnera, och storslinga.

Källa: www.naturvardsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!