Kommunen klättrar till topp tio: "Många underpresterar"

Ydre klättrar och Kinda tappar när Lärarförbundet rankar Sveriges bästa skolkommuner. "Vi är fortfarande stolta över vårt resultat", säger Kindas bildningschef Eva Holm

Kinda rasar till plats 87 medan grannkommunen Ydre klättrar till topp tio. "Vårt resultat är fortfarande bra", säger Kindas bildningschef Eva Holm efter Lärarförbundets nya ranking.

Kinda rasar till plats 87 medan grannkommunen Ydre klättrar till topp tio. "Vårt resultat är fortfarande bra", säger Kindas bildningschef Eva Holm efter Lärarförbundets nya ranking.

Foto: TT/Dennis Petersson/Rebecca Carlsson

Kisa2021-11-17 17:00

I 20 år har Lärarförbundet rankat landets kommuner utifrån en rad olika parametrar. De undersöker bland annat lärartäthet, antalet utbildade lärare och elevernas benägenhet att slutföra gymnasiestudierna, men rankingen sätter framförallt fokus på vilka kommuner som ger sina verksamheter de bästa förutsättningarna. 2021-års ranking blir den sista.

undefined
Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet, meddelar att 2021-års ranking "Bästa skolkommun" var den sista och riktar en känga till kommunaliseringen av den svenska skolan.

– Så många kommuner underpresterar så kraftigt att skillnaderna i skolkvalitet blivit oacceptabla. En ranking tjänar inte längre något positivt syfte. Roten till den negativa utvecklingen består i det kommunala ansvaret, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i en debattartikel i Expressen och fortsätter:

– När så många skolkommuner inte är tillräckligt bra är det heller inte meningsfullt för oss att fortsätta ranka dem och framhålla vilken som är bäst.

Ydre och Kinda, de båda grannkommunerna i södra Östergötland, tillhör enligt 2021-års ranking den övre halvan av landets 290 kommuner. Allra bäst presterar Ydre som klättrar 40 placeringar till plats sju, och är efter Vadstena bäst i länet. När det kommer till antalet godkända elever i årskurs nio är Ydre näst bäst i landet, även när det kommer till meritvärden och lärarlöner hör kommunen till toppskiktet. Sämst betyg får kommunen i kategorierna "utbildade lärare", "kommunen som huvudman" och "fullföljd gymnasieutbildning".

undefined
"Vi ska analysera resultatet närmare", konstaterar Ydres kommunchef Lotta Engdahl.

– Det känns jätteroligt tycker vi. Allt beröm till lärarna och skolledningen, de gör ett jättebra jobb i vår kommun, konstaterar Ydres kommunchef Lotta Engdahl och fortsätter:

– De goda resultaten i årskurs nio och att vi kan hänga med när det gäller lärarlönerna känns extra roligt. Jag tänker att skolchefen och ledningsgruppen får analysera resultatet ytterligare för att se hur vi kan förbättra oss där betygen är lägre.

När det gäller mängden satsade resurser på undervisningen klättrar Ydre 100 placeringar.

– Om jag ska försöka att göra en analys så tror jag att det beror på att vi har ökat it-tekniken i skolorna. Vi köpte in 100 datorer ganska snabbt i samband med pandemin och i dag har eleverna egna datorer, förklarar Engdahl.

undefined
"I fritidshem lyckas vi inte rekrytera legitimerade lärare men vi genomför en satsning där anställda lärare har möjlighet att utbilda sig och jobba samtidigt", förklarar Eva Holm.

Kinda å sin sida landar in på plats 87, vilket går att jämföra med plats 33 år 2020. Kindas toppnoteringar görs när antalet sjukskrivningar analyseras, när relationen till fackförbunden utvärderas och när det gäller avslutade gymnasiestudier. Betygen i årskurs nio, andelen utbildade lärare och antalet godkända elever i årskurs nio drar ned kommunens betyg.

– Vi är stolta över att det är många av våra elever som fullföljer gymnasieutbildningen och det känns nästan som det viktigaste. Det innebär att de har med sig en bra kunskapsgrund till gymnasiet, konstaterar Kindas bildningschef Eva Holm.

– Våra tapp är tapp som vi kände till. Vi är ganska små och har ungefär 100 elever i årskurs nio. Det betyder att det slår hårt i rankingen när vi har en årskull med lite sämre betygsvärden än tidigare, fortsätter hon.

Kinda tappar även i de kategorier som mäter politikernas satsningar på skolväsendet.

– I de kategorier som rör politiska beslut och de resurser som avsätts till utbildning har vi sjunkit men det kan vara så att andra kommuner har ökat i det avseendet. Vi upplever inte själva att det är någon stor skillnad mellan 2020 och 2021, förklarar Holm.

– Jag tycker att vårt resultat, trots tappet, fortfarande är bra, fortsätter hon.

Karta: Kinda kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!