Kommunen sparar el: "Minskar risken för strömavbrott"

Kinda kommun satsar på energidämpande åtgärder. Vad innebär det? Vi träffade kommundirektören Sergei Sorokin för att prata om arbetet med att gå energivinterkrisen till mötes.

Sergei Sorokin är samordnare för de energidämpande åtrgärder som Kinda Kommun ska vidta. I arbetet med att tänka till kring elkonsumtion skönjer han en annan dimension.
En där samhället och medborgarna ställer om till ett mer klimatsmart sätt att leva och verka. "Det blir lärdomar att ta med oss in i livet efter energivinterkrisen."

Sergei Sorokin är samordnare för de energidämpande åtrgärder som Kinda Kommun ska vidta. I arbetet med att tänka till kring elkonsumtion skönjer han en annan dimension. En där samhället och medborgarna ställer om till ett mer klimatsmart sätt att leva och verka. "Det blir lärdomar att ta med oss in i livet efter energivinterkrisen."

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-11-24 20:00

Vad händer om strömmen går? Om det blir energibrist? Om elnätet stängs ned?

Kommunen har åtgärdsplaner för detta scenario.

Men Sergei Sorokin vill undersöka vad som kan göras här och nu, utan alltför stort avkall på standard och service.

Det handlar om en förbrukningsminskning.

Med elen i fokus.

– Vi gör inte det här av ekonomiska skäl. Vi gör det av solidaritet. Det vi gör påverkar andra.

undefined
Sergei Sorokin är samordnare för de energidämpande åtrgärder som Kinda Kommun ska vidta. I arbetet med att tänka till kring elkonsumtion skönjer han en annan dimension. En där samhället och medborgarna ställer om till ett mer klimatsmart sätt att leva och verka. "Det blir lärdomar att ta med oss in i livet efter energivinterkrisen."

Han är noga med att betona att det inte bara är kommunen som måste tänka över sin energikonsumtion.

– Resten av samhället måste dra sitt strå till stacken. Det viktigaste är att hålla diskussionen levande för att alla ska bli medvetna om "energitjuvar" och vad vi alla kan göra för att förbättra.

Som det ser ut nu kommer kommunen inte att släcka ner några områden. Det har visat sig att det inte riktigt är värt mödan.

Men det finns även en annan tanke bakom:

– Belysningen sitter där av en anledning. Riskanalyser har visat att det kan uppstå situationer som inte är önskvärda.

Enligt Sorokin handlar det om trafiksäkerhet, personlig säkerhet, kriminalitet och skadegörelse.

– Sen har vi trivselbelysningen. Det kan tyckas som en enkel sak att bara dra ur kontakten och säga att nu ska vi spara, men det kanske inte är så enkelt. Kanske påverkar det trivselnivån så pass att den leder till psykisk ohälsa. Innan man drar ut kontakten måste man fundera på det.

Och funderat, det har kommunen gjort.

undefined
Kinda kommun kommer förmodligen inte att släcka ner några områden. Dels har det visat sig att det inte är lönsamt, dels vill man inte tulla på trygghet och trivsel.

– Vi hamnar i basala åtgärder som att dra ur kontakten och inte skölja disken innan den sätts ner i maskinen.

Beslut om de energidämpande åtgärderna kommer först om några veckor.

– De beslut som rör medborgarna är en fråga för politiken, eftersom det kan innebära en sänkning av standardnivån. Folk betalar skatt för att det ska vara upplyst.

Kommunen vill lägga sig på en värdestyrnings- och tillitsbaserad nivå.

Sorokin poängterar att det inte fungerar med att tokspara. Det skulle bli kontraproduktivt.

– Skulle vi sänka värmen med en grad i kommunens verksamheter skulle kupévärmaren kanske åka fram. De är verkliga energitjuvar!

Det kommer heller inte att vara aktuellt att sänka värmen inom äldreomsorgen eller i verksamheter som rör barn i förskoleålder.

– Kanske i skolan, för barn i mellan- och högstadiet. Och hos oss själva. Dock sparar det inte så mycket el på grund av fjärr- och bergvärme i majoriteten av våra lokaler.

Kommer kommunmedborgarna få någon information utskickad?

– Inte utskickad i fysisk bemärkelse. Informationen kommer även fortsättningsvis att finnas på kommunhemsidan och möjligen på våra sociala medier.

Sorokin menar att kommunen följer nationella riktlinjer.

Så inga beslut är fattade än?

– Jo, rekommendationerna, att man ska vara energimedveten och anpassa sin personliga energikonsumtion till omständigheterna.

undefined
"Vill du sätta upp adventsljusstake eller julbelysning för egen och andras trevnad, visst, gör det, men se till att ha led-lampor och timer i, så gör du det på ett ansvarsfullt sätt!" säger Sergei Sorokin.

Hur mycket ska sparas?

– Som jag sa förut finns inga ekonomiska dimensioner. Vi sitter på ett fast elavtal. Vi kommer inte att spara i kronor och ören – utan i kilowattimmar.

Kommer vi som medborgare att märka någonting överhuvudtaget?

– Möjligen att det inte är lika stor sannolikhet att det blir strömavbrott eller strömfrånkoppling än om vi inte hade gjort någonting. 

Mest skillnad märker alltså medborgarna genom att själva bidra. 

Hur gör man det, mer konkret?

– Genom att släcka lampan när man går ut och inte stå med kylskåpsdörren öppen för länge – sådana enkla, vardagliga saker gör jättestor skillnad.

Energidämpande åtgärder

Primus motor i Kinda kommun är att den totala energiförbrukning minskar.

– De som verkligen behöver energi ska ha få den kvar, i stället för att den stängs av. Det handlar bland annat om processindustrier som kräver kontinuerlig drift.

Sergei Sorokin tar lokala företag som exempel. Om alla hjälps åt kan vi spara 10 procent av vår energiförbrukning, menar han.

– Då blir det inga brister. Då funkar det för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!