Kommunen uppmärksammar våld i nära relationer

I helgen kommer kommunhuset i Kisa att lysa orange och marschaller att brinna utanför. Detta är för att uppmärksamma den nationella kampanjen "En vecka fri från våld".

Martin Hansson är Fastighetstekniker, yttre miljö, och Kajsa Claesson är VD på Kindahus. De samarbetar med kommunen och vårdcentralen med att förebygga våld.

Martin Hansson är Fastighetstekniker, yttre miljö, och Kajsa Claesson är VD på Kindahus. De samarbetar med kommunen och vårdcentralen med att förebygga våld.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2023-11-21 17:00

– Våldet är väldigt utbrett, framförallt våld i nära relationer. Men mörkertalet är stort, säger Tobias Siverholm som är brottsförebyggare i kommunen.

Tillsammans med representanter från Kindahus, politiker och vårdcentralen har han samlats i kommunhuset för uppstarten av "En vecka fri från våld". Den går i det orangea tecknet. Över helgen 24 till 26 november kommer kommunhuset att lysas upp i orange.

– Det var bra att jag hade en orange tröja hemma, säger Christer Segerstéen (M) som också närvarade vid mötet.

undefined
Christer Segerstéen (M) under uppstarten av "En vecka fri från våld".
undefined
Tobias Siverholm är brottsförebyggare i Kinda kommun och berättade hur kommunen jobbar med att förebygga våld.

"En vecka fri från våld" är en årligen återkommande kampanj, initierad av Unizon och MÄN. Den stöds av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner och länsstyrelserna. Syftet är att visa att våld går att förebygga.

undefined
"En vecka fri från våld" är en årligen återkommande kampanj, initierat av Unizon och MÄN. Den stöds av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner samt länsstyrelserna.

Skolorna kommer att uppmärksamma veckan genom olika utbildningsinsatser gällande våldsprevention.

– Vi har lyckats få Hoshi Kafashi till Kinda för att föreläsa om hedersrelaterat våld. Målgruppen är tjänstepersoner inom bildning- och socialförvaltningen, säger Tobias Siverholm.

undefined
Marschaller kommer att tändas för att uppmärksamma våld i hemmet. De kommer att lysa utanför kommunhuset i Kisa mellan den 24 och 26 november. Bilden är en genrebild.

På Kindahus har man sedan förra året infört ”Huskurage” i sina hyreshus, berättar Kajsa Claesson som är vd på stiftelsen. Det innebär att man som granne ska agera om man märker att något inte står rätt till.

undefined
Martin Hansson är Fastighetstekniker, yttre miljö, och Kajsa Claesson är VD på Kindahus. De samarbetar med kommunen och vårdcentralen med att förebygga våld.

– Det man ska göra är att knacka på och kontakta polisen, inte själv ingripa, säger hon.

Linda Bornestedt är verksamhetsutvecklare på vårdcentralen i Kisa. Våld i nära relationer är något man jobbar kontinuerligt med på vårdcentralen.

undefined
Linda Bornestedt är verksamhetsutvecklare på Kisa vårdcentral. "Vi uppmuntrar personalen att ställa frågor om våld i hemmet", berättar hon.

– Vi uppmuntrar våra medarbetare att ställa frågan om våld i hemmet, och lyfter ofta diskussioner om hur man ska fråga. Det är vanligt att de som får frågan skojar bort det, eller på andra sätt förnekar, innan de berättar vad som egentligen har hänt, säger Linda Bornestedt.

Det kan vara svårt att lämna en våldsam relation.

– Har man blivit nedtryckt skadar det ens självkänsla. Det är också vanligt att man blir isolerad, säger Kajsa Claesson.

Det viktigaste man kan göra om man misstänker våld i hemmet – eller själv blir misshandlad – är att berätta för någon.

– Kontakta någon, vem som helst! Har man väl gjort det så finns det ett nät av personer som kan hjälpa en vidare, säger Linda Bornestedt.

– Varje kvinna är en för mycket. Vi måste arbeta preventivt inom våld och vuxna måste vara förebilder. Som män har vi ett extra stort ansvar, säger Tobias Siverholm.

Hit kan du vända dig

Socialtjänsten Kinda kommun nås på: 0494-191 30

Akut hjälp – 112 dygnet runt

Socialjouren i Linköping, kvällar och helger: 013-20 75 26

Kvinnohälsan Region Östergötland, dagtid: 010-103 00 00

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 (tolk finns) 

Terrafems jourkvinnor behärskar tillsammans 67 språk. 020- 52 10 10 eller på www.terrafem.org

Mansjouren: 08-303020 eller www.mansjouren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!