Kommunen vill sälja huset - "Vi sonderar alternativet"

På uppdrag av politiken ser Kinda kommun över alla sina fastigheter som inte innehåller kommunal verksamhet. Nu har blickarna riktats mot kulturhistoriska Dalkulla i Kisa.

Kinda kommun ser nu över möjligheten att sälja den historiska Dalkulla-byggnaden i Kisa.

Kinda kommun ser nu över möjligheten att sälja den historiska Dalkulla-byggnaden i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-01-11 08:00

– I dag tar vi inte ut i närheten av marknadsmässig hyra och vi ska ju inte subventionera en enskild verksamhet även om vi tycker att Företagarna, vår hyresgäst, fyller en viktig funktion. Därför har vi pratat om att försöka stycka av byggnaden och sälja den istället, men vi vet inte om det är möjligt, förklarar Olliver Sjöqvist, fastighetsansvarig på kommunen.

undefined
Samhällsbyggnadsförvaltningen, med fastighetsansvarig Olliver Sjöqvist, har fått i uppdrag av politiken att se över alla lokaler som inte innehåller kommunal verksamhet.

Den historiska byggnaden är i dag en del av fastigheten Vråken 3 som också inkluderar Café Columbia och den intilliggande "röda längan". Företagarna har under många år hyrt lokalerna och deras medlemmar var dessutom, genom ideellt arbete, med och renoverade huset under 1980-talet. Detta, och att de löpande har renoverat huset, är förklaringen till den låga hyra som kommunen vill komma ifrån.

– Hyresavtalet går ut under sommaren 2022 och innan dess har vi tänkt att hitta en mer långsiktig lösning. Vi för en dialog med och nu sonderar vi alternativet att sälja, förklarar Sjöqvist och fortsätter:

– Med det sagt är det inte säkert att det är en försäljning vi går vidare med utan hittar vi en hyreslösning som båda parterna är nöjda med ligger nog det närmare tillhands - för det fungerar väldigt bra.

Företagarnas ordförande i Kinda Tomas Janzén kommenterar processen så här:

– Vi har haft möten om Dalkulla i många år och det är klart att vi vill vara kvar i huset men samtidigt beror det på vad kommunen kommer med för förslag. Just nu vet vi inte var det landar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!