Kommunens krishantering ska utredas: "Lyckades"

Kinda kommun ska tillsätta en extern utredning av sin krishantering av pandemin. "Om vi är så duktiga som vi tror att vi har varit så kan det vara bra att visa upp det", säger kommunchefen Sergei Sorokin.

Kommunchefen Sergei Sorokin tycker att det ska bli spännande att se vad den externa utredningen kommer fram till.

Kommunchefen Sergei Sorokin tycker att det ska bli spännande att se vad den externa utredningen kommer fram till.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2021-02-15 17:28

Kommunen kommer att tillsätta en extern utredning för att granska deras krishantering under de första månaderna av pandemin.

– Det är för att lära sig för framtiden. Framförallt vill jag se vad det var som gjorde att vi lyckades som vi gjorde. Men också se om det är några tillkortakommanden som vi kanske inte är medvetna om själva. Därför är det bra med externa ögon, säger Sergei Sorokin.

Utredningen efter upphandlingen kommer enligt schablon-beräkningen att kosta ungefär 50 000. Den kommer bedrivas av ÅF-Infrastructure AB.

Sorokin, som jobbar hemifrån när vi ringer, berättar att avtalet redan kan ha hamnat på skrivbordet i kommunhuset och kommer skrivas under snart.

– De stack ut i prissättning och omfattning av utredningen. De var i en egen division och vann upphandlingen.

Han berättar att planen är att utredningen ska vara klar innan sommaren.

Vad tycker du att ni lyckades med?

– Det jag tycker funkat bäst är det agila sättet att agera på. Vi fastnar inte i våra ordinäre tillhörigheter. Utan vi grupperar oss utifrån vilken uppgift vi har framför oss att lösa och vilka kompetenser vi har att tillgå.

Att kommunen är liten tycker Sorokin var ett bekymmer under krishanteringen.

– Vi är få och det är svårt att hitta avlastning för de som har slitit länge. Det bekymrar mig mest, för det är inget som kommer försvinna med den här krisen. Utan det är ett problem som vi kommer leva med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om